Hlavní navigace

Nejstahovanější programy roku 2011

Podívejte se, kterým programům se v loňském roce nejvíce dařilo a které naopak ztratily nejvíce zájmu uživatelů. Přinášíme přehled o počtu stažení programů na Stahuj.cz za rok 2011.
Roman Polášek 9. 1. 2012

Sdílet

Podle níže uvedené tabulky můžete vidět, že žádný extrémní průlom nenastal a oblíbené a zavedené aplikace si většinou dokázaly udržet své dříve získané pozice. Přesto lze však pozorovat změny u některých aplikací, ať už byly způsobeny změnou kvality aplikace či nástupem silné konkurence, která začíná získávat převahu. Kromě deseti nejstahovanějších aplikací a jejich krátkého představení níže naleznete i některé zajímavosti, které uživatelům jistě napoví, jak se podíl jednotlivých aplikací mění.

10 nejstahovanějších

 Pořadí   Loňská pozice   Název aplikace 
 Licence
Počet stažení
1. 1.  avast! Free Antivirus Freeware 1240909
2. 2.  Skype Freeware 665769
3. 4.
 DAEMON Tools Freeware
598603
4. 3.  WinRAR Shareware
531869
5. 6.  Adobe Reader Freeware 426311
6. 8.
 Adobe Flash Player Freeware 366493
7. 5.  Firefox Freeware
361041
8. 7.  KMPlayer Freeware 351846
9. 13.  CCleaner Freeware
331419
10. 11.  VLC Media Player Freeware 313167

1. avast! Free Antivirus

První příčku stejně jako loni dokázal vybojovat jeden z nejlepších světových bezplatných antivirových programů. O to větší úspěch je, že se jedná o software vyvíjený u nás. Jeho konkurence však na tom také není špatně. AVG Anti-Virus Free Edition obsadil 12. příčku a ESET NOD32 Antivirus 21. pozici. Ačkoliv dnes již mnoho uživatelů antivirový program vůbec nepoužívá, těch opatrných je ještě stále dost.

 

Zasloužený vítěz pro rok 2011

2. Skype

Druhou příčku stále hájí oblíbený komunikační program, který už dávno neslouží jen k bezplatnému volání po internetu. Během roku přinesl Skype řadu inovací a i když ne vždy fungoval ideálně, stále je tím nejlepším, co trh v této oblasti nabízí.

3. DAEMON Tools

Nástroj pro tvorbu virtuálních mechanik by měl být součástí každého počítače, a proto Daemon Tools neztrácí na své oblibě. To, co funguje, zkrátka uživatelé nepotřebují měnit a díky tomu se tato aplikace posunula na žebříčku ještě o stupínek výše.

4. WinRAR

Archivační program WinRAR patří mezi špičku ve svém oboru a v loňském roce přišel navíc s novou verzí. Ačkoliv má poměrně početnou konkurenci, očividně se jí moc obávat nemusí. Nejblíže je mu bezplatný 7-Zip, který však zůstává stejně jako loni na 27. místě.

5. Adobe Reader

Naprostou nezbytností pro každý počítač je i prohlížeč souborů pdf. I přes bohatou konkurenci zůstává stále na špici oficiální prohlížeč Adobe Reader. To, co nabízí, většině uživatelů zkrátka stačí.

 

Adobe Reader jako stálice pro prohlížení pdf souborů

6. Adobe Flash Player

Doslova nutnost mít aktuální verzi Flash Playeru vynáší tento program až mezi ty nejstahovanější aplikace. I tento program se dočkal v minulém roce nové verze, která přinesla mnoho vylepšení.

7. Firefox

Nová strategie Firefoxu založená na co nejrychlejším zvyšování čísla verze za účelem číselného dohnání konkurence očividně mnoho ovoce nepřináší a na některé uživatele působí spíše negativně. Nelze se tak divit snižujícímu se podílu Firefoxu na trhu a tím i nižšímu počtu stažení na Stahuj.cz. Na úkor Firefoxu tak začínají získávat jeho ostatní konkurenti. Google Chrome si polepšil z 20. místa na 13.

8. KMPlayer

Pozici v nejlepší desítce aplikací uhájil i multimediální přehrávač KMPlayer. Je všeumělem v přehrávání video i audio souborů. Jeho konkurence mu však šlape na paty. Pokud vám integrovaný Windows Media Player nevyhovuje, můžeme KMPlayer vřele doporučit.

 

KMPlayer vyniká nejen funkcemi, ale i vzhledem

9. CCleaner

O 4 příčky proti loňskému roku si polepšil I CCleaner, který získává uživatele především svojí kvalitou. Je dobrým nástrojem pro optimalizaci systému a vyčištění od dočasných a nepotřebných souborů.

10. VLC Media Player

Stejně jako dříve představený KMPlayer je i VLC Media Player velmi kvalitní multimediální přehrávač, který ocení především uživatelé kladoucí důraz spíše na kvalitu a funkce, než na vzhled.

 

VLC Media Player - nenápadný, ale funkcemi nabitý program

Ne všem programům se však dařilo a jsou i aplikace, které zaznamenaly strmý pád. Desítku nejstahovanějších aplikací opustil balík kodeků Codec Pack All in 1, místo kterého můžete uživatelům doporučit raději K-lite Codec Pack, který je neustále vyvíjen, a přehrajete s ním opravdu cokoliv. Podobný pád zažilo i ICQ, které i přes novou verzi nedokázalo zabránit pozvolnému úpadku IM komunikace, kterou dnes nahrazuje spíše Facebook.

Další oblíbené aplikace

Pro zajímavost můžeme uvést také pozici dalších známých programů.

11. uTorrent (16. v roce 2010)
18. Total Commander (19. v roce 2010)
20. Nero (14. v roce 2010)
22. K-lite Mega Codec Pack
23. OpenOffice.org (MS Office na 30. místě)
25. Adobe Photoshop (26. PhotoFiltre Studio a 29. The Gimp)
33. Google Earth
36. Ashampoo Burning Studio free (37. Vypalovač CD/DVD/Blu-Ray/HD-DVD a 38. Nero BurnLite)
  
Ashampoo Burning Studio free - vypalovat lze i zdarma

Nejúspěšnější novinky

Tradiční a zaběhnuté aplikace nedávají moc prostoru novinkám na trhu. Mezi ty, které však dokázaly aspoň trochu prorazit, lze zařadit aplikace:

  • SlimDrivers
  • UMPlayer
  • AVG PC Tuneup
  • LibreOffice
  • EASEUS Partition Master Home Edition
  • Winstep Nexus
  • Totally Free Converter
  • All Free Disc Burner
  • Windows 8 UX Pack
  • VSO Downloader
     
    Winstep Nexus - všestranný panel pro vaši plochu

Aby vám žádné nové kvalitní aplikace neunikly, každý měsíc vám na našem magazínu přinášíme i přehled nejstahovanějších novinek uplynulého měsíce, kde jsou ty nejzajímavější představeny.

Pokud vás zajímají další statistiky, můžete je nalézt ve veřejně dostupných žebříčcích. Naleznete v nich nejen nejstahovanější programy, ale také největší skokany a programy, o kterých je nejvíce diskutováno.

Tímto bychom vám rádi poděkovali za přízeň. Je pro nás motivací přinášet vám stále kvalitní a aktualizované aplikace, díky kterým bude vaše práce na počítači mnohem snazší.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty