Hlavní navigace

Nejlepší kancelářské aplikace online

Instalace kancelářského balíku není vždy naprostou nezbytností. Moderní internetové aplikace dokážou tyto balíky v základní práci směle nahradit a navíc nabízí možnosti sdílení a kolektivní práce.
Roman Polášek 6. 11. 2008

Sdílet

Používáte-li kancelářské aplikace jen výjimečně či pracujete na počítači, který není tímto softwarem vybaven, nemusíte se hned hnát do instalací obrovských balíků jako je OpenOffice.org nebo MS Office. Vývoj webových aplikací se řítí nezadržitelně kupředu a již nyní nabízí služby, o kterých se dříve uživatelům ani nesnilo. Díky moderním technologiím vzniká mnoha zajímavých a užitečných aplikací, mezi které můžeme online kancelářské nástroje směle zařadit.

Vývoj začal nenápadně prvními textovými editory, které se vyvinuly do nebývalé kvality a také do jiných směrů potřeb každé kanceláře i domácnosti. Není tak problémem dnes sepsat textový dokument, vytvořit tabulku či prezentaci během několika minut a vše jen díky aplikacím, které jsou plně online.

Vše má své výhody

Největší výhoda online řešení leží v nenáročnosti. Není třeba stahovat velké instalační soubory a ani je instalovat. Nemluvě o placených programech distribuovaných na cd nebo dvd médiích. Další nespornou výhodou je snadné sdílení dokumentů s ostatními. Lze tak na dokumentu vcelku pohodlně pracovat ve více lidech. Tím, že jsou dokumenty uloženy online, je možné na nic pracovat téměř odkudkoliv.

… ale i nevýhody

Právě z umístění dokumentů na internetu plynou i hlavní nevýhody. K přístupu k dokumentům je vyžadováno stálé internetové připojení a na většině serverů také registrace. I když prošly online kancelářské aplikace poměrně dlouhým vývojem, zdaleka nemohou konkurovat svým klasickým kolegům po stránce funkčnosti. Pokročilejším uživatelům budou mnohé funkce jistě chybět, k základní práci však funkce většiny aplikací plně dostačují.

U méně využívaných aplikací mohou plynout jistá omezení také z používaného internetového prohlížeče nebo velikosti dokumentů či přenesených dat.

Google Dokumenty

Bezesporu nejznámější webovou kancelářskou aplikací jsou Dokumenty od společnosti Google. Již více než rok nabízí v českém rozhraní aplikace pro psaní textových dokumentů, tvorbu tabulek (i grafů) a prezentací. Google dokumenty jsou součástí celého balíku služeb, který zdarma získá každý uživatel zaregistrovaný na Googlu. Mezi další služby patří gmail, výborný kalendář nebo webová alba programu Picasa.

Google dokumenty nabízejí přehledné rozhraní, ve kterém se jistě neztratí ani nováček. Vytváření nových dokumentů, jejich třídění do složek a sdílení je s Google docs velmi snadnou záležitostí. Čím aplikace vyniká, je kvalitní funkční základ a výborná kompatibilita s nejpoužívanějšími formáty (MS Office, OpenOffice.org, html nebo také pdf).

Hlavní strana Google Docs a rozhraní při tvorbě nové tabulky

Google dokumenty jsou využívány nejčastěji v týmových projektech a to hlavně pro jejich bohaté možnosti sdílení. My na digitálně je využíváme také. Do úplně jiné roviny použitelnosti posouvá Google dokumenty možnost offline práce se soubory.

Nastavit sdílení je opravdu jednoduché

Bohaté možnosti uložení a rozhraní podobné klasickým Office aplikacím

Zoho

Jinou velmi povedou a také rozsáhlou aplikací je Zoho. Jedná se o balík velmi mnoha aplikací, ze kterých běžný uživatel využije asi nejvíce writer (textový editor), sheet (tvorba tabulek), show (prezentace) či notebook (poznámky). Jednotlivé aplikace si lze vyzkoušet i bez registrace. Výhodou Zoho je rovněž provázanost s účty Google a Yahoo. Máte-li účet pod jedním z těchto gigantů, není nutné se znovu registrovat a lze se přihlásit pod tímto účtem.

Po přihlášení získá uživatel přístup ke všem aplikacím. Mezi nimi se lze jednoduše přepínat pomocí menu v levé části obrazovky. Stejně jako Google dokumenty zvládá i Zoho jednoduché sdílení souborů.

Přehled aplikací, které Zoho nabízí

Rozhraní jednotlivých aplikací jsou podobná těm v klasických office aplikacích. Na uživatele by tak nemělo čekat příliš mnoho překvapení, která by bránila v používání této online aplikace. Jinou vadou na kráse je nepřítomnost českého jazyka.

Prostředí aplikace Zoho Writer

Jsou i další

Kromě již zmíněných aplikací existuje i spousta dalších, které se bohužel s kvalitou a velikostí uvedených nemohou vyrovnat. Mohu zmínit například aplikaci ajax13.com, u které jsem se ale setkal s obrovskými problémy s kompatibilitou prohlížeče. Na poli online kanceláře kutí své také Microsoft. Nakolik bude jeho snaha úspěšná, ukáže až čas.

Podobné online aplikace jsou nedílnou součástí budoucnosti webu 2.0. Nemusí vyhovovat každému, přesto si jistě své uživatele najdou. Mohou se stát výborným pomocníkem a nabídnout funkce, o kterých jste dávno snili. Vyzkoušejte je, jsou zdarma a přináší možnosti spolupráce, které klasické office aplikace určitě nenabídnou.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty