Hlavní navigace

Nechť zhyne CAPTCHA. Stránky již poznají člověka automaticky

Asi před třemi lety mnoho webů inovovalo způsob, jak ověřit, zda jste skutečně člověk nebo tzv. bot vytvořený hackerem. Oním způsobem je jednoduché zátržítko nahrazující značně frustující opisování zdeformovaných znaků. Brzy to půjde ještě jinak.
Martin Tábor 22. 3. 2017

Sdílet

Prakticky v jakémkoli webovém formuláři musíte již dlouho potvrzovat, že jste skutečný člověk, což se dodnes děje opisováním deformovaných písmen a číslic, ale na mnoha webech naštěstí i „prostým“ zatrhávacím políčkem. Poslední zmíněný způsob je k dispozici asi tři roky a celému internetu jej umožnil Google skrze svou službu reCAPTCHA V2.0. Tehdy to byl velký průlom v uživatelské přívětivosti a mnoho stránek technologii, která je navíc oproti opisování možná i bezpečnější, rychle a rádo adoptovalo. Jak reCAPTCHA pozná, že políčko zaškrtl uživatel z masa a kostí a ne nějaký softwarový bot, asi na pár řádcích nerozebereme, nicméně důležité je to, že ač má zátržítko grafické vzezření standardního prvku (checkboxu), ve zdrojovém kódu jde o něco zcela jiného.

Zcela nová Invisible reCAPTCHA

Vývoj však pokračuje kupředu a po třech letech je tu tzv. Invisible reCAPTCHA, překvapivě opět od Googlu. V praxi jde o to, že z formulářů viditelný ověřovací prvek zcela zmizí. Weby však budou stále chráněny. Podobné algoritmy, které rozeznají člověka při kliknutí na ověřovací políčko, budou nyní analyzovat chování návštěvníka automaticky a skrytě již předem. Když se „Googlu“ něco nebude zdát, před odesláním formuláře jednoduše zobrazí již známé ověřovací prvky. Turingově testováni tedy budeme stále, ale ve většině případů skrytě a pohodlně. Registrace do webových služeb se tak stanou rychlejší. Nicméně nasazení nové technologie je jen a jen na provozovatelech jednotlivých stránek, což znamená, že si chvíli počkáme. Naskýtá se však i otázka, jaká data Google vlastně sbírá a zda je uchovává např. pro účely identifikace konkrétního člověka!

Zdroj: google.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty