Hlavní navigace

NBA Jam

Basketbal tak trochu jinak. Akčnější a drsnější souboje dva na dva v podání EA Games nám přináší předělávku z nedávno vydaného konzolového titulu, který dopadl v hodnoceních velmi solidně. Jak si ale hra vede na iOS?
Jan Šťastný 29. 4. 2011

Sdílet

Pokud si tuto hru stáhnete s tím, že si zahrajete nějaký basketbalový simulátor, budete velmi nepříjemně zklamáni. Pokud jste již však kdysi dávno hráli tuto hru na stolním automatu, či před nedávnem její konzolovou verzi, už určitě tušíte, o co tu půjde. Nejedná se o žádný basketbalový ultra simulátor, ale o velmi zábavné zápasy dva na dva, ve kterých půjde hlavně a jen o zábavu a o efektivní smečování do vysoce zavěšených košů.

V hlavní kampani, dá-li se to tak nazvat, na vás čeká celkem 29 zápasů proti ostatním týmům z NBA. Díky plné licenci si můžete své dva hráče vybrat většinou ze tří dostupných hráčů pro každý tým, přičemž samozřejmě nechybí ani zvučná jména jako je například Kobe Bryant, lodivod z Lakers. Díky odemykatelnému obsahu si však můžete zpřístupnit ještě další hráče, především hvězdy týmů z dob minulých, nebo třeba týmové maskoty. Nové hráče si zpřístupníte bud splněním různých výzev a nebo si je můžete jednoduše dokoupit.

Zápasy jsou potom jedna velká šílenost, ale samozřejmě myšleno jen v pozitivním slova smyslu. Cílem je nasázet více košů než váš soupeř a to pokud možno co nejvíc efektně. Díky velmi povedenému ovládání to nebude takový problém, ovládání si osvojíte během chvilky. Joystick pro ovládání pohybu a tři akční tlačítka jsou dobře rozmístěny a jejich odezva je ideální. V pravém dolním rohu tak najdeme tlačítko pro přihrávku, sprint a střelbu. Pokud budete právě v obraně, tlačítko pro střelbu se změní v blokování. Nemusíte si však lámat hlavu se složitými pravidly jako ve velkém basketbalu, tady se žádné fauly nepískají, takže můžete bránit soupeře jak se vám zachce.

Při hraní můžete sbírat také různé power-upy. Tak například když jeden hráč střelí tři koše za sebou, je ?on fire? a po několik dalších okamžiků se mu rapidně zvýší úspěšnost střelby, rychlost a bude prakticky neodstavitelný od míče.

Hlavním cílem hry je však smečování. Autoři vás nenásilnou cestou tlačí do smečování, které je nejen efektní, ale také efektivní a sami časem poznáte, že variací zavěšení na koš je opravdu hodně a záleží jen na vaší vynalézavosti. Hráči se také často během hraní a především během onoho smečování různě pitvoří a zesměšňují protihráče, což na zábavě jen a jen přidává.

Graficky je na tom NBA Jam také velmi dobře a nabízí líbivou grafiku a řekněme solidní ozvučení. Je sice škoda, že autoři rezignovali na zabudování multiplayeru, který byl vždy pro NBA Jam stěžejní zábavou a jistě by to hráči kvitovali pozitivně, ale bohužel ho zde nenajdeme. I proto tak životnost hry není bůhvíjaká, což je velká škoda. Sice můžete postupně odemykat nové hráče, ale za chvíli vás zkrátka hraní proti umělé inteligenci omrzí. I přesto si ale užijete několik hodin velmi dobré herní zábavy, která si i po letech drží skvělou formu.

BoomShakaLaka! Tato hláška od místního komentátora vám bude ještě dlouho po vypnutí hry znít v uších a to jen dokumentuje, jak chytlavou hrou NBA Jam je. Obrovská škoda je však absence multiplayeru, jinak by bylo hodnocení ještě podstatně vyšší.

Hratelně.cz hodnotí 80 %


Souhrn

* Jméno: NBA Jam
* Platforma: iPhone
* Vydavatel: Electronic Arts
* Výrobce: Electronic Arts
* Žánr: Sportovní

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty