Hlavní navigace

Na letiště bez pasu? USA i EU možná přejdou na biometrické kamery

Žádné sci-fi nebo antiutopistický román. Digitalizované biometrické údaje dnes obsahuje téměř každý cestovní pas a jde přinejmenším o otisky prstů. Různé státy jdou ale dál a pakliže jste nedávno zavítali třeba do USA, na letišti vás poznají kamery.
Martin Tábor 25. 4. 2019

Sdílet

Prakticky žádný návštěvník Spojených států amerických se na hranici nevyhne více či méně podrobnému imigračnímu pohovoru, ale také jsou mu sejmuty otisky prstů a spolu s jeho fotografií se posléze vše uloží do centrální cloudové databáze systému Customs and Border Protection. V posledních letech se však hlásí ke slovu nové softwarové technologie, které umožňují čím dál více přesnou automatizovanou identifikaci za pomoci průmyslových kamer. To přináší bezpečnostním složkám nové možnosti, ale ostatním smrtelníkům to kromě lepší bezpečnosti může přinést třeba větší pohodlí při cestování a zkrácení front.

Ilustrační obrázek

Některá letiště zavádí systémy plně automatického odbavení, což v praxi znamená, že cestující jsou identifikováni a vpuštění do letadla díky porovnání biometrických údajů robotizovaným turniketem. V blízké budoucnosti ale budou kamery automaticky rozpoznávat obličeje v rámci širšího veřejného prostoru, což může jednak zrychlit odbavení, ale také upozornit např. na hledaného teroristu apod. S automatickým rozpoznáváním pomocí kamer má zřejmě největší plány Čínská lidová republika, ale nasazení takových systémů plošně na veřejných prostranstvích je více než sporné. Na evropské půdě byl zase před několika dny přijat zákon, díky němuž budou členské státy sdílet databázi cca 350 milionů obličejů a otisků prstů. Tím by se mohly zlepšit podmínky i pro ochranu vnějších hranic Schengenu.

Autor článku