Hlavní navigace

Mozilla se Samsungem již rok pracují na jádře Servo

Poslední dobou se zdá, že ve stále zvlněném rybníce webových prohlížečů nastala víceméně mořská bouře. Na pořadu dne tak nejsou "jen" zajímavé HTML5 funkce, ale nové renderovací enginy či korporátní "přátelství".
Martin Tábor 7. 4. 2013

Sdílet

V rámci Mozilla Research vzniká již přibližně rok několik projektů, které rozhodně nejsou nezajímavé a zároveň mají navzájem mnoho společného. Prvním je nový programovací jazyk Mozilla RUST (aktuálně ve verzi 0.6), jenž má před sebou v podstatě zcela konkrétní úkol. Staví na něm totiž druhý z „velkých“ projektů s názvem Servo, a to je pojem, zajímavý již pro mnohem širší vrstvy uživatelů PC. Jde totiž o nové vykreslovací jádro prohlížeče podobně, jako u nedávno zmíněného Google Blink.

Ilustrační obrázek

Oproti Blinku, jenž by se měl poprvé objevit snad již za 10 týdnů v Chrome 28, však projekt Mozilly rozhodně tak blízko není. Časem by snad Servo mělo nahradit jádro Gecko, na němž Mozilla staví od počátku, ale protože se jedná – na rozdíl od Blinku (fork WebKitu) – o zcela nový projekt, mají před sebou Mozilla a Samsung ještě opravdu hodně práce. To, že při vývoji spolupracuje právě Samsung jako leader v oblasti smartphonů, jasně naznačuje i účel Serva, který leží v lepší optimalizaci pro rozličné mobilní architektury a vícejádrové procesory. I Mozilla tak pochopila, že budoucnost zkrátka leží v mobilním odvětví, kde nadace s logem ještěra nemá zrovna nejsilnější pozici.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty