Hlavní navigace

Mozilla předává vývoj klienta Thunderbird komunitě

Mozilla oznámila, že nadále nebude pokračovat v neperspektivním vývoji desktopového poštovního klienta Thunderbird. Ten byl již na tzv. "vedlejší kolej" odsunut před delším časem, avšak nyní vývoj definitivně přechází do rukou komunity.
Martin Tábor 10. 7. 2012

Sdílet

Vývoj klienta Thunderbird začal být pro Mozillu přítěží již před nějakým časem, když začala tato nadace většinu aktivit směřovat k vývoji webového prohlížeče Firefox a s ním spojených technologií jako jádro Gecko či odvozeného software pro mobilní zařízení apod. Faktem je, že již v současné době ani do budoucna zřejmě skutečně nebude mít desktopová poštovní aplikace příliš velké využití a maximum činností převezmou řešení přístupná přímo skrze webový prohlížeč. Nic na tom nemění ani fakt, že Thunderbird je multiplatformní software. Webová rozhraní nabízí multiplatformitu též, a to při vynaložení mnohem menších nákladů na vývoj.

Mozilla Thunderbird 13.0.1

Aktuální vize dalšího vývoje Thuderbirdu je taková, že Mozilla „zruší“ většinu prostředků, které jsou tomuto projektu vyčleněny a stálí zaměstnanci samotné nadace budou dále zajišťovat pouze bezpečnostní záplaty. Vývoj nových funkcí bude plně přenechán komunitě. Pakliže se tento model skutečně ujme, bude na tom Thunderbird stále o něco lépe než např. balík SeaMonkey, kterému již Mozilla poskytuje pouze některé služby pro zajištění infrastruktury mezi vývojáři, avšak vše ostatní je plně přenecháno dobrovolníkům. Mozilla odhaduje, že celosvětový počet uživatelů tohoto poštovního klienta se pohybuje okolo 20 miliónů lidí, přičemž např. u Firefoxu se jedná o 400 až 500 miliónů.

Zdroj: lizardwrangler.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty