Hlavní navigace

Mozilla Firefox a Thunderbird 24

Po cca půl roce vyšel spolu s další verzí Firefoxu i nový Thunderbird. Verze obou novinek nesou číslo 24 a jistou zvláštností je, že se tentokrát jedná opět o vydání s rozšířenou podporou. Životnost FF 24 bude tedy oproti jiným verzím o dost delší.
Martin Tábor 19. 9. 2013

Sdílet

Vývojářům Mozilly se podařilo zplodit novou verzi Firefoxu opět po šesti týdnech, jak si konec konců žádá i oficiální vývojový plán. Novinek tentokrát snad ani tolik není, ovšem o to důležitější je fakt, že se jedná po Firefoxu 17 opět o další ESR verzi s prodlouženou podporou. Po přechodu na zrychlený vývojový cyklus se totiž brzy ukázala nutnost, vydávat tuto speciální variantu jako alternativu pro firmy apod. Starší ESR vyšla ještě v poslední aktualizaci 17.0.9, což dává kupříkladu správcům počítačových sítí jistý čas navíc. Ostatně, přehledné informace o Firefoxu ESR jsou dostupné na webu Mozilly a samotný Firefox ESR lze stáhnout jako samostatnou instalaci. Jediný rozdíl je pak v tom, že uživatelé 29. října neobdrží jako aktualizaci FF 25, nýbrž FF 24.0.1 (opravující pouze chyby).

Mozilla Firefox 24.0

Jak je patrné z údajů výše, současné vydání se spíše zaměřilo na odladění chyb či zvýšení stability a výkonu, aby jej bylo možné dlouhodobě udržovat beze změn funkčnosti, potenciálně ohrožujících kompatibilitu. Drobné novinky však Firefox 24 přeci jen přináší, a to „na pozadí“, pro vývojáře, ale i v oblasti uživatelského rozhraní. V posledním případě se jedná zvláště o novou položku „Zavřít panely napravo“ v kontextové nabídce karty stránky. Např. uživatelé Google Chrome již delší dobu ví, o čem je řeč. Další změnou je odstranění standardní Chybové konzole, jejíž funkce byly integrovány do zánovní Webové konzole ve spodní části obrazovky. Dobrou zprávou pro vývojáře je dále  zlepšení podpory vektorového formátu SVG, který sice všechny hlavní prohlížeče „umí“ již cca tři roky, ale většího rozšíření zatím z různých důvodů nedoznal.

Mozilla Thunderbird 24.0

Desktopový mailový klient Thunderbird je tak trochu na druhé koleji, a to z důvodu předání vývoje komunitě. Toto odvětví softwaru obecně spíše upadá a jeho roli přebírají stále schopnější a univerzální webová rozhraní, přístupná prakticky odkudkoli a komukoli. Nicméně i tak mají desktopové klienty řadu výhod. Thunderbird zvládl asi po půl roce vyjít v nové verzi, jež má jako podvozek právě renderovací jádro Gecko z FF 24, přičemž dosavadní verze vyšla spolu s Firefoxem 17. Celou dobu tudíž museli uživatelé tohoto, kdysi velmi progresivního, open source vystačit pouze s opravami chyb. Novinek však celkově stejně neni hodně a jejich podrobný výčet je k dispozici na webu Mozilly.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty