Hlavní navigace

Mozilla Firefox 41: novinky ve službě Hello

Mozilla usilovně pokračuje ve vývoji, dnes snad již opět "alternativního", svobodného prohlížeče Firefox. I když mnoho někdejších uživatelů odlákal konkurenční Chrome, Firefox má stále co nabídnout a vývojáři se snaží zaujmout netradičními funkcemi.
Martin Tábor 27. 9. 2015

Sdílet

Uteklo pár týdnů a je tu další „major“ verze prohlížeče Firefox. I když iniciativu na trhu převzal Google se svým prohlížečem Chrome, nadace Mozilla se nevzdává a dnešní Firefox drží s kódem Chromia minimálně krok. Je třeba si uvědomit, že např. oproti norské Opeře, která propustila většinu svých vývojářů, zahodila své vlastní renderovací jádro Presto a „odvážně“ adoptovala kód Chromia, Mozilla jde stále vlastní nelehkou cestou a snaží se udržet jádro Gecko a všechny přidružené technologie na špičce vývoje. Chrome je z nějakého důvodu přesto pro většinu uživatelů přitažlivější a značný podíl na tom bude mít pravděpodobně i marketing či rozšíření mobilního Chrome v systému Android.

Mozilla Firefox 41 – Hello

S ním se poté snadno synchronizuje obsah z desktopu. Firefox tak láká i na netradiční funkce a jednou z nich je právě implementace HTML5 protokolu WebRTC – videokonferenční služba se jmenuje Hello a uživatelé Firefoxu tak nepotřebují vlastně žádný další zásuvný modul nebo program. Ve Firefoxu 41 pak přibyla např. funce textových zpráv. Pro účet Mozilla můžete použít gravatar (osobní ikonku) a vývojáři mají možnost vytvořit favikonku ve formátu SVG. Obrázky by se celkově měly vykreslovat rychleji, a to díky multithreadingu. Na mnohem větší novinky se však můžeme těšit u Firefoxu 42 a 43.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty