Hlavní navigace

Mozilla Firefox 16 na scéně

Mozilla přichází v rámci šestnácté verze Firefoxu opět s několika novinkami, z nichž se některé týkají např. podoby adresního řádku a jiné nástrojů pro vývojáře. Tak jako tak, kvůli bezpečnostním opravám by měl aktualizovat každý uživatel.
Martin Tábor 10. 10. 2012

Sdílet

Po pár týdnech Mozilla přišla opět s vylepšenou verzí Firefoxu, která opravuje chyby předcházejícího vydání a přidává několik těch nových funkcí k dobru. Jako jednu ze zajímavých novinek, avšak spíše pouze pro vývojáře, lze zmínit novou lištu, která vlastně neobsahuje žádné nové možnosti, avšak zvyšuje ergonomii tím, že řadu dosavadních nástrojů sdružuje na jednom místě a umožňuje tak jejich pohotovější využití. Jako bonus obsahuje i příkazový řádek. Další novinkou je prvotní podpora pro webové aplikace, které jsou připravovány hlavně kvůli novému Firefox OS pro mobily, avšak půjdou nainstalovat i na Firefox pro Windows, Linux, OS X či Android. Jejich instalace tak bude možná např. z chystaného Firefox Marketplace.

Mozilla Firefox 16

Kosmetickou změnou prošly i částy, které se týkají adresního řádku. Ve verzi 16 se sice v této oblasti nedočkáme žádných nových funkcí, avšak grafickou úpravu prodělaly např. položky ve výsuvné nabídce „našeptávače“, které již nejsou odděleny žádnou horizontální čarou. Uživatelé Firefoxu na OS X pak konečně potěší podpora funkce Voice Over. Kromě webového prohlížeče Mozilla tradičně vydala i poštovního klienta Thunderbird 16, aplikaci SeaMonkey 2.13 či aktualizaci verze s prodlouženou podporou Firefox 10.0.8 ESR. Uživatelé zařízení s Androidem mohou stahovat Firefox 16 rovněž i z Google Play.

Zdroj: mozilla.org

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty