Hlavní navigace

Mozilla dokončila vývoj Firefoxu 12

Od včerejšího dne je zatím neoficiálně na FTP serverech Mozilly ke stažení finální podoba dvanácté verze Firefoxu. Zároveň s jejím příchodem se však definitivně loučí verze 3.6, u které dnes Mozilla ukončí jakoukoli bezpečnostní podporu.
Martin Tábor 24. 4. 2012

Sdílet

Opět uteklo pár týdnů a Firefox se objevil v novém vydání. Zajímavostí je, že vzdálenost od čtvrté verze do současného dvanáctého vydání zvládl urazit přibližně za rok, přičemž „příprava“ čtvrté verze trvala let sedm. Jak se tedy oproti dřívějšku již stalo zvykem, ani dvanáctá verze nepřichází s převratnými novinkami, a přináší v podstatě jen drobná vylepšení a opravy chyb. Mozilla mluví o cca 85 změnách oproti Firefoxu 11.

Firefox 12.0

Spolu s Firefoxem vychází i analogické vydání Thunderbirdu, Firefoxu pro systém Android, u kterého je velkou novinkou nativní GUI, které přináší velké zrychlení, či čtvrtý update Firefoxu 10 ve variantě ESR (Extendet Support Release).

Windows UAC (User Account Control)

Důležitou novinkou je však zavedení automatické aktualizace, díky níž uživatelé nových verzí Windows již nebudou nuceni potvrzovat každý update prohlížeče skrze Windows UAC, ale aktualizační klient Firefoxu dokáže ochranu sám „obejít“ a vše provést automaticky na pozadí po vzoru Google Chrome. Mnoho změn se odehrálo např. i v nástrojích pro vývojáře a bylo přidáno tlačítko pro přepnutí HTML5 médií do celoobrazovkového režimu. Jednou z velmi očekávaných novinek spojených s prohlížečem Firefox je v současné době i varianta pro dotykové rozhraní Windows 8 Metro, jejíž přípravy jsou dle Mozilly již v plném proudu.

Zdroj: geeky-gadgets.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty