Hlavní navigace

Mobilní Windows končí. Microsoft začne brát Android velmi vážně v potaz

Ke smutku nemnohých Microsoft oznámil, že definitivně končí s vývojem mobilních Windows, pro něž nadále vyjdou jen bezpečnostní aktualizace. Oproti tomu dorazil launcher pro Android a podzimní Windows 10 umí s mobilním robotem komunikovat.
Martin Tábor 13. 10. 2017

Sdílet

Začátek byl velkolepý a konec nastal pozvolna. Problémem pro Microsoft je, že až příliš brzy – po několika letech. Mobilní Windows tady jsou „odnepaměti“, ale se systémem pro moderní smartphony byl vlastně až Windows Phone 7, který se zabydlel na Microsoftem vlastněných Nokiích. Protože se příliš neprosadil a bylo pro něj velmi málo aplikací, přišly Windows 10 a nová marketingová značka Windows 10 Mobile. Aplikace začaly být více univerzální, aby programátoři mohli vydávat aplikace pro desktop i smartphone najednou. Ani to však mobilním Windows zřejmě nepomohlo.

Windows Mobile původní a ten poslední

Joe Belfiore, který mobilní divizi velí, tak nakonec oznámil, že s vývojem mobilní verze v Redmondu úplně končí a nadále budou vycházet jen záplaty. Pravdou je, že umírání bylo zdlouhavé, nicméně tento krok je možná i tak nečekaný. Zajímavé bude, na co Microsoft zaměří  uvolněné zdroje a kvalifikované lidské síly nyní. Jisté indicie tu jsou – v preview verzi byl vydán nový launcher pro Android, aktualizace Fall Creators Update bude zvládat mobilní notifikace a (světe div se) prohlížeč Edge bude na Google Play také!

Zdroj: @joebelfiore

Autor článku