Hlavní navigace

Mobilní Skype se promění. Microsoft chystá zcela novou aplikaci

Byly časy, kdy Skype představoval jednoduše synonymum pro VoIP a později i videohovory. Dnes má velkou konkurenci, a to především na mobilních systémech, kde se již prosadit nedokázal - Microsoft však vidí budoucnost Skypu jinak.
Martin Tábor 7. 6. 2017

Sdílet

Začátky Skypu jsou už asi jen pro „pamětníky“, ale šlo o první aplikaci, která se rozšířila masově a umožňila zdarma volat z počítače na počítač – tedy jen za cenu připojení k internetu. Přibyly videohovory, v Česku do domácností pomalu probublávaly počítače a „internety“, které je svou rychlostí umožňovaly. Byla to doba preFacebooková. Zkostnatělý Skype však zaspal velkou šanci – na smartphonech se prosadily aplikace typu WhatsApp, Viber a dnes už samozřejmě nabízí volání i Facebook, který pro textovou konverzaci používají lidé již dávno.

Kompletně přepracovaný mobilní Skype

Skype však před pár lety koupil Microsoft a nezaplatil za něj vůbec málo. Větší paradox je, že pro něj neměl pořádný plán a jeho vývoj probíhal stejně překotně jako experimenty s Windows 8 a RT. Dnes existuje dotykový Skype pro Windows 8.1 a RT (obě aplikace zrovna nezáří novotou), nová univerzální aplikace pro Windows 10 (podpora Windows Mobile je již vlastně zbytečná) a konečně původní desktopový klient, který je asi stále nejpokročilejší. Skype je samozřejmě multiplatformní, takže jej najdeme i na Androidu, iOS a nejrozličnějších platformách.

Skype pro Windows 10

To samozřejmě dělá provoz a údržbu sítě Skype velmi náročnou a nutno říci, že situace na jiných než mainstreamových platformách není nijak růžová. Aplikace pro starší systémy nebo např. Linux zkrátka nejsou příliš udržované a navíc využívají starší síť, která běží paralelně a občas způsobuje problémy. Microsoft pochopitelně nehází flintu do žita a snaží se prosadit. S tím souvisí vypnutí zmiňované staré sítě k 1. červenci 2017, takže od tohoto dne si např. nezavoláte z Windows RT. Kromě toho dorazí na iOS a Android zcela nová aplikace, která se až nápadně podobá konkurenci. Konečně, na většinu odpoví výše umístěné video.

Zdroj: skype.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty