Hlavní navigace

Mobilní platforma MeeGo jde do finiše

<p>&#160;</p>
Společnosti Intel a Nokia dokončují vývoj softwarové platformy založené na Linuxu a určené pro celou škálu mobilních zařízení. Jako první hardware bude využit chytrý telefon Nokia N900.
David Sillmen 6. 3. 2010

Sdílet

Valterri Halla ze společnosti Nokia se nechal slyšet, že vývoj operačního systému MeeGo, na kterém Nokia pracuje spolu s Intelem, pokračuje velmi úspěšně a již brzy by se mohly objevit hmatatelné důkazy. Nejdůležitější části této platformy by měly být k dispozici už koncem tohoto měsíce a jako první hardware bude využit chytrý telefon Nokia N900. Dále se však počítá s celou sérií mobilních zařízení, na nichž MeeGo poběží. Měly by to být především smartphony, netbooky s procesorem Atom, tablety, interaktivní televize nebo GPS navigace. Zatím stále není jisté, kdy se MeeGo objeví oficiálně, podle všeho to ale nebude trvat příliš dlouho.

MeeGo je velmi ambiciózním projektem, který má běžet především na zařízeních obou partnerů, kteří se podílejí na jeho vývoji. Rozhodně ale nevylučuje ani další společnosti. Jedná se o platformu, která staví na Linuxu a spadá pod Open Source licenci. Výhodou by mělo být jedno společné uživatelské, ale i vývojářské rozhraní. Tvůrci aplikací tak napíšou program pro MeeGo, který bude možné využít na celé řadě přístrojů, a to napříč segmenty.

Zdroj: OSI

Autor článku