Hlavní navigace

"Mimořádný" volební software pro rok 2013

Dnes budeme trochu netradiční a u příležitosti voleb do Poslanecké sněmovny představíme některé softwarové utility, které se k této události váží. V 21. století totiž není ani takto zaměřeného softwaru rozhodně málo.
Martin Tábor 25. 10. 2013

Sdílet

Protože následující dva dny mohou určitým způsobem ovlivnit (a jistě ovlivní) naše životy na následující čtyři roky, pro mnoho lidí jsou volby aktuálně zcela ústředním tématem. To vědí i média a některá z nich kromě průběžné aktualizace výsledků na svých webových stránkách nabízejí i různé „předvolební“ a volební aplikace. Téměř všechny „Story“ mobilních platforem oplývají alespoň nějakou tou předvolební kalkulačkou, která by měla voliči umožnit názorové srovnání s programy jednotlivých politických stran. Protože však v mnoha případech není u daných programů znám autor (sponzor, objednatel), je na každém, jak se k daným utilitám a webovým stránkám postaví.

Volby 2013 pro Windows 8 a RT (imaginární data)
 

Zajímavostí je, že i nejnovější platforma Windows 8 a tablety s RT obdržely letos těsně před volbami rovněž svou vlastní softwarovou utilitu Volby 2013. Ta je určena k zobrazování výsledků voleb a využitelná tak bude především zítra při postupném sčítání hlasů. Autorem je Václav Jirovský a data by měla pocházet a být shodná s veřejným zpravodajským serverem. V konečném důsledku jsou však pro výsledky voleb závazná jen a pouze oficiální data Českého statistického úřadu, z nichž ovšem veškerá média rovněž čerpají. Program Volby 2013 je graficky atraktivně a přehledně zpracován, takže může přijít vhod alespoň majitelům dotykových zařízení nebo tam, kde je vhodné použít zajímavou grafickou prezentaci. Nejen majitelé Windows 8/RT však rozhodně mohou využít i aplikaci ČT24.

Oficiální program ČSÚ pro okrskové volební komise

Kdo chce nahlédnout i tak trochu „pod pokličku“, jistě pro něho může být zajímavý poznatek, s čím pracují tzv. volební komise, zasedající ve všech volebních místnostech po České republice. Pro ně je určen program od Českého statistického úřadu, který má za cíl hlavně ulehčit shromažďování a ověřování dat na sběrných místech. Komise, které si jsou schopny zajistit počítačové vybavení, tak po sečtení hlasů neodevzdají na kontaktním místě ČSÚ pouze podepsaný protokol, ale i exportovaná data na datovém nosiči. Tzv. sběrné (či kontaktní) místo ČSÚ je určeno vždy pro mnoho volebních okrsků a tento způsob předání tedy jistě v mnohém ulehčuje a zrychluje postup k definitivnímu vyhlášení výsledků voleb. Zbývá tedy jediné – využít svých občanských práv a zajistit volebním komisím i dostatečný počet odevzdaných volebních lístků ke sčítání.

Zdroj: volby.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty