Hlavní navigace

Microsoft zabuduje do Windows prohlížeč PDF

Je až s podivem, jak dlouho zvládá Microsoft úspěšně ignorovat boom formátu PDF, který v poslední době stále zesiluje. V dohledné budoucnosti by se ale měla ve Windows objevit jednoduchá aplikace na prohlížení tohoto formátu.
David Procházka 3. 5. 2010

Sdílet

Formát PDF se stává stále populárnější. V roce 2009 se tento formát stal osmkrát frekventovanější, než v roce 2008. V tomto roce se očekává další nárůst oblíbenosti. Microsoft tento boom bojkotuje a do Office 2007 integroval podporu exportu do PDF až v druhém opravném balíčku. V novém Office 2010 bude tato funkce již standardně. Stále ale není možné PDF dokumenty bez speciálních doplňků do Office editovat a ani se na tom v dohledné době nic nemění. Microsoft vsadil vše na své XPS formáty na bázi XML, které se ale nedočkaly přílišného rozšíření, a to hlavně z důvodu, že mnoho uživatelů využívá stále starší verze Office bez možnosti pracovat s těmito formáty.

 

Hlavní problém rozšířené aplikace Adobe Acrobat Reader spočívá v nebezpečí šíření škodlivého kódu v rámci souborů PDF. Acrobat podporuje aktivní obsah dokumentů, například Javascript, kvůli němuž dochází často k průniku útočníka k uživatelským datům. Microsoft plánuje do Windows integrovat jen jakýsi nahlížecí program pro čtení PDF, který s tímto aktivním obsahem nebude pracovat a bude určen jen pro nahlížení do textových údajů v dokumentu. Rozloučit se tak patrně můžeme také s formulářovými PDF, které se osvědčily u daňových přiznání či jiných dokumentů. Na druhou stranu půjde o bezpečný způsob prohlížení PDF bez starosti o narušení vašeho PC. Microsoft již nyní ze strachu z možných sporů o majoritní podíl na trhu avizoval, že uživatel bude moci volit program pro čtení PDF souborů dle své libosti.

Zdroj: PCW

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty