Hlavní navigace

Microsoft uvolnil bezplatný Office pro Android

Na Google Play se konečně objevila finální verze MS Office pro tablety s Androidem. Důležitá jsou dvě fakta - Word, Excel a PowerPoint poskytují téměř plnou funkcionalitu jako na PC a zároveň jsou zdarma. Vše má ale háček.
Martin Tábor 30. 1. 2015

Sdílet

Po několikaměsíční dostupnosti testovací verze Microsoft konečně vydal svoje nejpoužívanější kancelářské trio i pro tablety s Androidem. Nejde tak o starší Office Mobile pro smartphony, ale o tři nové samostatné kancelářské aplikace pro zařízení s větší úhlopříčkou. Právě tady však narážíme na jeden problém, a to ten, že Microsoft sice slíbil Office pro Android uvolnit zdarma, avšak nakonec se tak stalo jen u tabletů s úhlopříčkou do od 7 do 10,1 palců. Majitele jiných zařízení tak Google Play automaticky vyzve k zakoupení předplatného Office 365. Další „drobností“ je fakt, že nové kancelářské aplikace od Microsoftu jsou oficiálně kompatibilní jen s Androidem 4.4 KitKat, avšak běžet by snad měly i na posledním 5.0 Lollipop.

MS Office pro tablety s Androidem

I když zařízení s úhlopříčkou v daném rozmezí tvoří na trhu většinu, Android 4.4 zatím drží v ruce sotva čtvrtina uživatelů. Na druhou stranu tak Microsoft trochu předběhl čas a kompatibilitou se staršími API by jen zatěžoval zdrojový kód nových aplikací.

Kompatibilitu se svým tabletem můžete otestovat na Google Play:

Zásadní otázkou tak zůstává, jak to bude s cenovou politikou Office u budoucích Windows 10. Desítky vyjdou jak ve variantě pro smartphony a tablety, tak i pro plnohodnotná PC, avšak na dotykových zařízených by prý měl být Office rovněž zdarma. Klidně to ovšem může být tak, že se tato zpráva nebude týkat všech zařízení.

Zdroj: theverge.com

Autor článku