Hlavní navigace

Microsoft ukázal vývojovou verzi Office pro Metro

Uživatele Windows čekají v brzké době novinky, které si nic nezadají s přechodem mezi Windows 7 a 8. Na konferenci BUILD 2014 se objevila i ukázka budoucí verze MS Office a jak se zdá, možná půjde již "pouze" o aplikaci platformy Windows Store.
Martin Tábor 10. 4. 2014

Sdílet

O plně dotykových Office se mluví delší dobu a Microsoft, nutno říci, v tomto ohledu skutečně zaspal. Jak se však zdá, heslo „dohnat a předehnat“ se nakonec zcela podaří naplnit i Redmondu.  Zaprvé – Microsoft v tomto ohledu dohání své vlastní vize, zadruhé – díky opožděnějšímu příchodu budou dotyková Office zřejmě optimalizována pro funkce, které ani ve Windows 8.1 ještě nebyly přítomny. Microsoft zcela jistě tušil, že Windows 8 zatím nejsou zralým systémem, plně naplňujícím nové představy Redmondu, a tak většinu sil upnul právě ke zdokonalování nové aplikační platformy. Výsledkem je tak prozatím Windows 8.1, Update 1 pro Windows 8.1 a brzy nás čeká i Windows Phone 8.1. S velkou pravděpodobností však ještě letos přijde další „velký“ Update.

PowerPoint pro platformu Windows Store

Koncept původních Windows 8 se tak posouvá opět jinam. Jak je patrné ze screenshotu níže, desktopové prostředí opět získá ukradenou nabídku Start, avšak v nové podobě, zahrnující již i aplikace Windows Store. Ty pak budou schopny běžet v prostředí klasického okna, které i díky responsivnímu designu aplikací půjde zřejmě libovolně zmenšovat či roztahovat. Tato novinka by se měla ve Windows 8.x objevit snad ještě letos, což nutně nabádá k zamyšlení.

Budoucí nabídka Start a dotykové aplikace v okně

Protože z Redmondu čím dál častěji zaznívají plány na vytvoření univerzálních aplikací pro desktopy, tablety a smartphony, mohla by jít nadcházející verze Microsoft Office příkladem. Jestliže totiž Microsoft dokáže na platformě Windows Store postavit skutečně plnohodnotný kancelářský balík, není pro vývoj klasické „alternativy“ již mnoho důvodů. Současná Office 2013 běží i na Windows 7 a vzhledem k jejich datu vydání budou aktuální ještě dostatečně dlouhou dobu na to, aby se s nimi uživatřelé Sedmiček obešli či za čas upgradovali na novější systém. Obecně vzato, při vzpomínce, jak dlouho např. trvalo vydání IE 11 pro Windows 7, je jasné, že starší OS v současné době rozhodně nepatří a asi ani nebudou patřit k redmondským prioritám.

Zdroj: pcworld.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty