Hlavní navigace

Microsoft rozšiřuje podporu pro Linux. V plánu je SQL Server

Microsoft v poslední době vydává stále více softwaru pro svobodné operační systémy Linux a zároveň některé své technologie zpřístupňuje jako open source. Dalším překvapením bude SQL Server, jenž se příští rok zabydlí i u tučňáků.
Martin Tábor 17. 3. 2016

Sdílet

Že v Redmondu skončila éra Steva Ballmera, bylo evidentní takřka ihned, jak se kormidla chopil dosavadní CEO Satya Nadella. Atmosféra se změnila a Microsoft je o něco otevřenější konkurenčním systémum jako Android, iOS a dokonce i Linux. Nový proud se však týká hlavně vývojářských nástrojů. Např. poslední Visual Studio 2015 dorazilo i ve freewarové variantě Community a jako nová aplikace Visual Studio Code. To je multiplatformní editor zdrojového kódu, který skutečně běží i na Linuxu. V aplikacích pro koncové uživatele, jako je Skype, se však přístup k Linuxu nijak nezměnil.

Microsoft a Linux – ilustrační obrázek

V současné době probíhají dokončovací práce na Microsoft SQL Server 2016, což je jedna z nejoblíběnějších databázových platforem běžících v rámci systému Windows Server. O to větší šok je oznámení, že Microsoft svůj SQL Server portuje na Linux, který rovněž běží na nemalém počtu serverů. V oblasti databází však Linux nabízí jen omezené množství řešení. Port pro Linux by měl obsahovat všechny hlavní funkce vč. Stretch Database. Microsoft tímto krokem získá mnohem větší skupinu potenciálních zákazníků, jelikož firmy, které již pro svou infrastrukturu Linux využívají, budou moci nasadit kromě jiných i produkty Microsoftu.

Zdroj: microsoft.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty