Hlavní navigace

Microsoft oficiálně oznámil RTM fázi Windows 8

Redmondský softwarový gigant oficiálně oznámil ukončení prací na novém operačním systému Windows 8. Vývojářům by tak měl být finální build dostupný během čtrnácti dnů, avšak koncoví zákazníci si musí počkat do 26. října.
Martin Tábor 2. 8. 2012

Sdílet

„Velký den“, kdy Microsoft dokončil veškeré vývojové práce na novém OS Windows 8 je, zdá se, již za námi. Svým příspěvkem na oficiálním vývojářském blogu to oznámil vedoucí divize Windows – Steven Sinofsky. To, že Windows 8 vstoupil do RTM fáze (Release to manufacturing) přesně znamená, že na něm byla dokončena jak veškerá tvůrčí vývojová činnost, tak i dlouhý a náročný proces testování. Do několika dnů by tak měly jít první OEM kopie výrobcům počítačů z řad nejbližších partnerů Microsoftu a do několika týdnů bude finální verze zpřístupněna i softwarovým partnerům, kteří pro nový systém začnou dolaďovat nové aplikace třetích stran.

Windows 8 RTM

V době příchodu Windows 8 na maloobchodní trh, který je stanoven na 26. října, by tudíž měly být nejdůležitější a nejpoužívanější aplikace známých výrobců plně připraveny a zákazníci by neměli pocítit žádné velké problémy ani s novým hardwarem. Důležitá data, která budou následovat, lze shrnout takto:

  • 15. srpna: Dodavatelé aplikací pro Windows 8 mohou stahovat finální verzi skrze registraci na MSDN nebo přes Windows Dev Center. Zde také získají veškeré nástroje, které jsou potřeba pro design, vývoj, testování (finální Visual Studio 2012) či prodej aplikací na novém Windows Store.
  • 15. srpna: IT odborníci, kteří potřebují otestovat Windows 8 pro korporátní infrastrukturu mohou finální verzi stahovat z portálu TechNet.
  • 16. srpna: Windows 8 Enterprise bude zpřístupněn všem velkým společnostem, které mají zakoupen program Microsoft Software Assurance. Nový Windows budou moci získat přes Servisní centrum multilicenčních služeb a v rámci společnosti je začít testovat nebo nasadit k plnému použití.
  • 16. srpna: K Windows 8 získá přístup širší skupina partnerů Microsoftu.
  • 20. srpna: Možnost získat Windows 8 pro tzv. Microsoft Action Pack Providers (MAPS).
  • 1. září: Zákazníci, kteří mají zakoupeny multilicence, avšak bez Software Assurance, si budou moci Windows 8 pořídit přes Microsoft Volume License Resellers od tohoto data.
  • 26. října: Začátek prodeje zařízení s předinstalovanými Windows 8 a RT na běžném maloobchodním trhu a zpřístupnění možnosti upgradu pro soukromé i firemní uživatele starších Windows.

Windows 8 jsou tedy hotovy a brzy budou uvedeny na trh. O tom, že Microsoft lehce získá obrovské množství uživatelů, není žádných pochyb, a to z důvodu prodeje předinstalované OEM verze na většině nového hardwaru od ultrabooků až po tablety (což může být v současnosti v podstatě již jeden a týž přístroj). Otázkou zůstává ochota uživatelů současných Windows 7 k přechodu na nový systém, který je na první pohled značně revoluční a přitom zachovává řadu „zastaralých“ prvků kvůli kompatibilitě, čímž vzniká dosti heterogenní prostředí. Někteří, a tentokrát nejen firemní, zákazníci by si tak mohli raději počkat až na příchod „Windows 9“ a „sedmičky“ by mohly na počítačích zakořenit podobně úspěšně jako Windows XP.

Možný vzhled Windows 8 RTM (build 9200)

Redmondská firma si je značného rizika pravděpodobně více než vědoma, čemuž odpovídají i podmínky a hlavně cena upgradu pro uživatele současných (a velmi oblíbených) Windows 7. Ta je stanovena na 39,99 dolarů (cca 800,– Kč) a zákazníci, kteří si koupí v USA nový počítač od začátku srpna, zaplatí za upgrade solidních 14,99 dolarů (cca 300,– Kč). Obchodní strategie tak může být relativně úspěšná.

Nové motivy vzhledu pro Metro

V brzké době se navíc na internetu jistě objeví uniklé obrázky (zde není myšleno jako ISO obrazy) s finálním vzhledem GUI, které je pro nefiremní zákazníky leckdy rozhodujícím kritériem pro pořízení nové verze systému. Aktuálně je již známo, že finální build nabídne oproti Windows 8 RP mnohem větší možnosti personalizace a připravená témata budou schopna měnit velké množství grafických prvků.

Zdroj: windowsteamblog.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty