Hlavní navigace

Microsoft musel odstranit YouTube z Windows Phone Store

Microsoft se dostal do sporu s Googlem kvůli aplikaci YouTube pro Windows Phone. Redmond musel nakonec ustoupit a YouTube stáhnout z oběhu, avšak spor zřejmě vyústí ve vzájemnou spolupráci, kdy nové YouTube pro WP vyvinou obě firmy společně.
Martin Tábor 27. 5. 2013

Sdílet

Nedávno vydaná aplikace YouTube pro operační systém Windows Phone vyvolala v Googlu dosti silnou negativní odezvu. Microsof tak obdržel dopis, informující o porušení smluvních podmínek užití služby a byl požádán o stáhnutí programu z Windows Phone Store. Problémem YouTube pro WP bylo především to, že aplikace nepodporovala zobrazování reklam a zároveň uživatelům umožnila např. stahování videí bez jakéhokoli ohledu na to, jaká práva autor danému videu na službě přidělil.

YouTube pro Windows Phone

Vzhledem k tomu, že u Googlu tvoří „chytré“ zobrazování reklamy hlavní obchodní model, je pochopitelně oficiální YouTube aplikace na jedné z hlavních mobilních platforem důležitým potenciálním zdrojem příjmů. Microsoft to jistě chápe, avšak podobu aplikace zdůvodnil tím, že Google nedal k dispozici definici API, jež správné zobrazování reklam umožňuje. Možná tak chtěl krokem pouze donutit Google ke spolupráci, ke které by nakonec opravdu dojít mělo. Na čas se tak na WP Store vrátí starší verze a novou vyvinou obě společnosti ve vzájemné spolupráci.

Zdroj: theverge.com

Autor článku