Hlavní navigace

Microsoft Edge: Chrome v jiném kabátě

Microsoft se na svém blogu rozepsal o strastích při vývoji nového prohlížeče Edge. Weboví vývojáři s ním zatím příliš nepočítají, i když je jeho cílem být stoprocentně kompatibilní s jádrem WebKit.
Martin Tábor 23. 6. 2015

Sdílet

Edge má být změnou, ale Microsoft překvapivě stále doplácí na své minulé hříchy, a to zcela zbytečně. Dlouhé roky totiž existovala praxe, že se stránky šily na míru konkrétním prohlížečům – zvláště pak značně „svému“ Internet Exploreru. Nepříliš hezké řešení se však stalo naprostou normou a povinnou výbavou každého vyspělého portálu.

Microsoft Edge (Windows 10 Insider Preview 10130)

Toto fungovalo v časech, kdy Internet Explorer existoval v jedné verzi  po mnoho let a nijak se neměnil. Další vydání pak zpravidla obsahovala několik vykreslovacích režimů a nebyl tak problém se zpětnou kompatibilitou. Jenže čas pokročil a zvyky, o jejichž zavedení se sám Redmond velkou měrou přičinil, mu teď samotnému hází klacky pod nohy. Pakliže dnes nějaký prohlížeč např. implementuje novou funkci HTML5, snaží se to zpravidla udělat přesně podle normy, takže stejný webový kód by se měl interpretovat v každém browseru stejně.

Revoluce

Microsoft na blogu dokonce tvrdí, že pakliže Edge zobrazí něco jinak než WebKit, je to chyba a bude opravena. Jenže i kvůli tomu, že se bude Edge průběžně vyvíjet, je nesmyslné v kódu webové stránky testovat, který prohlížeč ji zobrazuje (pomocí UA user-agent), ale naopak vyzkoušet, zda prohlížeč podporuje konkrétní funkci nebo zatím ne. Hodně webů nyní detekuje Edge jako IE11, přičemž předloží „patchovaný“ kód – a výsledkem je chybné zobrazení stránky, jelikož Edge již zpětnou kompatibilitu s IE nemá (což je pro budoucnost jen dobře).

Zdroj: windows.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty