Hlavní navigace

Maxthon Mobile pro Android

Pro mobilní telefony a tablety vybavené operačním systémem Android existuje řada internetových prohlížečů. Mezi oblíbené patří zejména Dolphin, Skyfire nebo Opera. Nový Maxthon se s nimi může ale směle rovnat.
David Procházka 14. 1. 2011

Sdílet

Prohlížeč Maxthon pro Windows měl ve své době zastání v podobě skupiny IT nadšenců, kteří si jej pro některé funkce oblíbili. Měl ale také velkou skupinu nepřátel, neboť byl postaven na vykreslovacím jádře IE, což jej do značné míry omezovalo. Od třetí verze je desktopový Maxthon postavený také na jádře Webkit. Maxthon Mobile pro Android je ale úplně z jiného soudku. Nejde o žádnou novinku, ale právě před relativně krátkou dobou vydal výrobce druhou verzi této aplikace, která přináší řadu zlepšení.

Maxthon Mobile se představuje

Maxthon Mobile nabízí vše, co byste od mobilního prohlížeče očekávali. Samozřejmostí je práce na záložkách, oblíbené položky, rychlý start i průběh práce s programem. V seznamu funkcí naleznete taktéž RSS čtečku s možností umístění widgetu na domovskou plochu telefonu či tabletu. Díky této funkci můžete přímo v pohotovostním režimu klepnout na právě probíhající článek v RSS widgetu a Maxthon pohotově otevře požadovanou stránku. Další výbornou funkcí je ovládání gesty. Kromě řady zavedených gest, přidal výrobce programu v druhé verzi Maxthonu také nové gesto pro otevření nechtěně uzavřených karet.

Úvodní obrazovka, možností gest a widget pro integrovanou čtečku na ploše

Prohlížení internetu tato funkce neuvěřitelně zrychluje. Záleží ovšem na citlivosti vašeho displeje. Při testování na levném tabletu se občas projevily neduhy levného dotykového displeje. Na běžných zařízeních ale problémy nepocítíte. Nově Maxthon nabízí možnost synchronizace uživatelských dat. Synchronizace umožňuje uživatelům pracovat se stejnými daty (např. oblíbenými položkami) z počítače i z telefonu. Provedené změny se pak vzájemně replikují mezi oběma přístroji. Dále Maxthon obsahuje manažera stahování s možností pozastavit přenos souboru a pokračovat později. Tak jako v Opeře či Chrome, i v Maxthonu naleznete rychlý přístup k nejnavštěvovanějším webům.

Zobrazení stažení souboru, download manažer a rychlé odkazy na novém panelu

Stažení, instalace a první spuštění

Tak je to u Androidu zvykem, většinu aplikací stáhnete na Android Marketu. To platí i pro Maxthon, který zde snadno naleznete a nainstalujete do zařízení. Pokud ale nemáte například na tabletu možnost připojení k internetu, lze využít i přímé stažení APK balíčku ze stránek výrobce. Při instalaci potvrdíte, že program bude mít přístup k některým systémovým zařízením a po chvíli již naleznete Maxthon v hlavní programové nabídce. Při spuštění se načítá předdefinovaná stránka. První spuštění může trvat déle, ale následně už Maxthon funguje velmi svižně. Aplikaci zcela ukončíte pomocí hlavní nabídky volbou Exit. Při ukončení lze automaticky smazat historii a cache.

Možnosti při ukončení a symbol dostupnosti RSS u stránek

Surfujeme s Maxthonem

Ovládání prohlížeče je celkem standardní a nevymyká se běžným zvyklostem. V horní části obrazovky je umístěna lišta s kartami. Novou kartu lze přidat pomocí klepnutí na tlačítko se symbolem + v pravém horní části obrazovky. Záložku zavřete klepnutím na křížek v rohu jejího záhlaví. Mezi kartami se lze přepínat klepáním na záhlaví nebo také pomocí gest. Prohlížeč sám od sebe občas poradí, jaké gesto k dané činnosti využít. Stačí sledovat obrazovku a všechna důležitá gesta rychle pochytíte.

Zadání údajů účtu, synchronizace záložek a možnost přepínání mezi záložkami

Zadávání adresy do adresního řádku je také bezproblémové, prohlížeč se ale snaží prosazovat koncovku domény .COM. Na to se ale dá zvyknout. Většinu oblíbených webů si totiž můžete ihned po prvním načtení přidat do oblíbených položek. K tomuto účelu je v dolní liště dostupná ikona se symbolem hvězdy. Oblíbené položky pak naleznete v hlavní nabídce pod nabídkou Bookmark.

Pomocí přidržení určité oblíbené položky lze vyvolat kontextovou nabídku s možností upravit její název i adresu, smazat oblíbenou položku nebo přiřadit položku do rychlého přístupu. Rychlý přístup je seznam oblíbených webů včetně jejich náhledu. Seznam naleznete pod symbolem domečku ve spodní liště a dále pod ikonou umístěnou zcela vlevo. Standardně jsou zde odkazy na Google či Facebook, můžete zde ale weby libovolně přidávat nebo odebírat.

Oblíbemé záložky, nabídka pro odkaz a možnosti zdroje v RSS čtečce

Kromě rychlého přístupu je na dolní liště domovské obrazovky také symbol hodin, které odkazují na historii surfování. Dlužno dodat, že v základním nastavení si Maxthon pamatuje formulářová data, zejména přihlašovací jména a hesla. Toto nastavení lze měnit v hlavní nabídce pomocí volby Options. Kromě nastavení naleznete v hlavní nabídce i další funkce. Například přístup k RSS čtečce nebo nastavení synchronizace.

Možnosti nastavení a hlavní nastavení prohlížeče

Závěrem

Prohlížeč Maxthon se může směle zařadit mezi nejlepší prohlížeče pro Android. Nabízí pokročilé funkce, rychlý běh i načítání webových stránek a bezproblémové intuitivní ovládání. Pokud tedy sháníte náhradu za standardní prohlížeč, pak Maxthon určitě vyzkoušejte.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty