Hlavní navigace

Máte v počítači nepořádek?

Pravidelný úklid a optimalizaci by měl svému počítači čas od času dopřát každý náročnější uživatel. Využít k tomu můžete například oblíbený CCleaner.
12. 10. 2008

Sdílet

Pokud si v práci s počítačem opravdu libujete a neustále zkoušíte nové a nové prográmky a aplikace, po čase se dostanete do situace, kdy budete muset vyřešit problém se "zaneseným" systémem. Vše pak můžete řešit buď radikálně, kompletní reinstalací systému, nebo jednodušší formou, pomocí nástrojů pro vyčištění systému. Jedním z používaných je aplikace CCleaner.

Na mazání nepotřebných programů, historií prohlížečů nebo hudebních přehrávačů se většinou najdou integrované nástroje přímo v dané aplikaci. Nemusíte tak instalovat nic navíc, všechno máte už od základu ve staženém balíčku. Největší problém bývá s registry, kde se uchovává nejvíce informací o odstraněných aplikacích a které jsou tudíž místem nejvyšší koncentrace "systémových nečistot".

Do čištění nebo jiné práce s registry systému se rozhodně nepouštějte, pokud nejste v práci s počítačem alespoň trochu zběhlí. Před použitím aplikace CCleaner doporučujeme systémový registr zazálohovat. Někdy totiž může program odstranit i drobnosti, které byste v systému raději zanechali.

Hledání problémů v registrech

Hledání problémů v registrech

A co tedy všechno CCleaner ze systému odstraní? V první řadě soubory, s nimiž se nepracuje, a které jsou tak v systému zcela zbytečně a jen zabírají místo a celá Windows zpomalují. Kromě zmiňovaných nepotřebných souborů jsou to i položky z Koše, dočasné položky, nejrůznější logy, ale také další soubory, které si odkládají nainstalované aplikace (Media Player, eMule, Kazaa, Google Toolbar, MS Office, Nero, Adobe Acrobat,...).

Dále se pak vypořádá se všemi možnými záznamy vaší internetové aktivity, vyčistí odkládací prostory prohlížeče apod. A je přitom jedno, zda pracujete s Internet Explorerem (nové vydání CCleaneru už podporuje i betaverzi IE8), Operou, Firefoxem nebo jinými.

V posledním a pro uživatele nejžádanějším kroku pak prozkoumá, zda se ve vašem počítači neuhnízdil nějaký škodlivý kód v podobě spyware nebo adware. Pokud se nebojíte angličtiny, můžete si přímo na domovských stránkách programu projít krátkým průvodcem, který vás naučí s aplikací pracovat.

V nastavení programu si přitom můžete vybrat, jaké konkrétně položky si přejete odstranit a na co by aplikace sahat neměla. Strom možností je poměrně rozvětvený.

CCleaner je jeden z nejlepších nástrojů pro kompletní úklid počítače, který lze ve vodách freeware najít. Pokud si přesto nebudete výsledkem čištění jisti, můžete po CCleaneru systém "projet" ještě podobným, ale o poznání jednodušším nástrojem Disk Cleaner. Oba dohromady tvoří velmi silnou kombinaci, s níž se nemusíte systémového nepořádku bát.

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty