Hlavní navigace

Malware šířený přes odkazy na Google

Nekalé živly na internetu hledají stále nové cesty, jak do počítačů uživatelů dostat škodlivé programy. Tentokrát využili dokonce nejpopulárnější vyhledávač Google. Některé jeho odkazy byly na čas infikované.
David Sillmen 21. 10. 2008

Sdílet

Nejlepší ochranou před viry, trojany a adware prográmky je nestahovat podezřelé soubory. To dnes ví i laický uživatel. Jenže vědí to i tvůrci škodlivých programů, takzvaného malware. Nejnovější varianta jejich rafinovaného si bere za rukojmí odkazy na Google, tedy na vyhledávači, který navštěvuje a kterému důvěřuje většina internetové populace a také softwarové updaty. V poslední době se internetu často objevovala například tato zpráva: „Kvůli bezpečnostním rizikům ve Flash Player 9 radí společnost Adobe všem uživatelům, aby přešli na Flash Player 10.“ To leckoho vyděsí. A tak se začne pídit po možnosti stáhnout novou verzi. Stejně to udělaly tisíce uživatelů Flash Playeru.

Vedle seriózních linků ale narazili i na nebývalou koncentraci stránek nabízejících stažení souboru „flash10_setup.exe“. Po stažení však nedostali kýžený Flash Player 10, nýbrž hezkou sbírku adware, tedy nepříjemných prográmků zanášejících počítač reklamními bloky, obvykle s lechtivou či warezáckou tematikou. Google na zprávu okamžitě zareagoval a spoustu potrefených „Flash Player“ odkazů odstranil.

Dosud ale není jasné, jak se tyto škodlivosti do vyhledávače mohly dostat, a zda nejsou postižena také další hesla, třeba ještě horšími výstřelky v podobě trojanů, které svým tvůrcům mohou odesílat důležitá osobní data či virů s destruktivní funkcí. Zdá se, že už ani dodržování všeobecné obezřetnosti nemusí stačit. Proto se vyplatí dát dvojnásobný pozor, co, kde a jak stahujete, i když to na první pohled může vypadat důvěryhodně. Nový Flash Player si tedy  raději stáhněte ze Stahuj.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty