Hlavní navigace

Malware napadl vloni 10 milionů PC

Podle výzkumu společnosti Panda Security, výrobce stejnojmenného antiviru, bylo v minulém roce celosvětově napadeno malwarem snažícím se ukrást citlivé osobní informace přibližně deset milionů počítačů.
Vlastimil Waic 12. 3. 2009

Sdílet

V roce 2008 bylo škodlivým softwarem, který se pokoušel získat citlivé zneužitelné osobní údaje uživatelů, napadeno deset milionů počítačů. Tuto informaci zveřejnila společnost Panda Security, která analyzovala celkem 67 milionů počítačů a došla k závěru, že 1,1 % uživatelů internetu bylo v přímém ohrožení krádeží osobních informací.

Promoření tímto typem malwaru vzrostlo meziročně o 800 % a také pro letošní rok je očekáván růst: o dalších 336 %. To souvisí s proměnou struktury škodlivého softwaru. Zatímco v minulosti byla většina malwaru zaměřena na páchání přímé škody na datech, softwaru či hardwaru, v současnosti si autoři různých virů a červů uvědomili, že zapojení počítačů do botnetů a právě krádeže osobních informací mohou být vítaným zdrojem zisku.

 


Prognóza vývoje krádeží identity malwarem: Čeká se růst o stovky procent

 

Analytici Panda Security přišli ještě s dalším zajímavým zjištěním: 35 % napadených počítačů bylo vybaveno aktualizovaným antivirovým softwarem. To jen dokazuje, že výrobci antivirových nástrojů jsou stále o krok za autory malwaru. Bez ohledu na to, že do laboratoří samotné Panda Security chodí denně 22 000 nových vzorků virů, na něž Panda i ostatní výrobci reagují vydáváním aktualizovaných virových definic.

Zdroj: Panda Security, C|Net

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty