Hlavní navigace

Linux ohrožen škodlivým softwarem pro Windows

Pod operačním systémem Linux je možné spustit řadu programů pro Windows, a to díky programu Wine, který disponuje potřebnými rozhraními. To však může ohrozit i bezpečnost uživatelů Linuxu.
David Sillmen 2. 3. 2009

Sdílet

Linux je operačním systémem s vlastním rozhraním a často je problém na něm rozjet pro Windows běžné programy, hry a jiné aplikace. Ovšem prostředí jménem Wine takové programy umožňuje spouštět, a to díky implementaci specifických, pro WIndows vlastních rozhraní. Podle Lokeshe Kumara z McAffe Avert Blog to ale může uživatelům Linuxu způsobit také velké problémy z hlediska zabezpečení systému. Tam, kde má Windows proti známým nebezpečím vcelku slušné ochrany, Linux s žádnou hrozbou nepočítá, a v tom je ten hlavní problém.

Wine nepozná, zda je instalovaný Windows software škodlivý, nebo nikoliv. Sice na něm nefungují autostartoví škůdci, ovšem vcelku úspěšně se podařilo sem natahat infikované downloady z internetu. Podle Lokeshe Kumara by tak linuxové systémy klidně mohly být použity k vcelku jednoduchým „Denial of Service Attacks“, tedy internetovým útokům, které jsou stále častější a čím dál tím nebezpečnější. Zdá se tedy, že kombinovat světy Linuxu a Windows není úplně ideální.

Zdroj: AvertLabs

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty