Hlavní navigace

Linux 3.7: mnoho technických novinek

Linuxové jádro, neboli základ veškerých "Linuxů", vychází na oficiálních stránkách kernel.org a v nejnovější verzi přináší vždy mnoho technologických novinek a inovací. Ty se pak s poměrně dlouhým odstupem dostávají do známých distribucí.
Martin Tábor 12. 12. 2012

Sdílet

Vývojáři z komunity open-source a zainteresovaných společností vydali „stabilní“ verzi nové řady linuxového jádra 3.7. Obsaženo je jako vždy poměrně velké množství novinek, které navíc jako vždy určitě přináší mnoho nových chyb a nedodělků. Právě ty jsou posléze odstraňovány v „setinových“ aktualizacích, které vycházejí v případě Linuxu relativně často. I když nejnovější kernel (jádro) ukazuje bezpochyby směr budoucího vývoje, trvá relativně dlouho, než se alespoň do části distribucí GNU/Linuxu dostane. V praxi záleží na aktuální rozpracovanosti konkrétní verze distribuce a na tom, zda je již v takové fázi, že jsou verze základních komponent „zmraženy“. Pak může některá distribuce konkrétní verzi jádra klidně přeskočit a při vytváření další verze zařadit jádro v té době nejaktuálnější.

Archiv linuxových jader – Kernel.org

Kernel 3.7 přichází např. s velkou novinkou pro architekturu ARM, u které je nově podporována i 64 bitová varianta v podobě čipů ARM v8. V podstatě to znamená, že Linux je opět více multiplatformní a může si připsat jednu podporovanou architekturu k dobru. Související novinkou je bezesporu podpora virtualizační technologie Xen na výše zmíněných procesorech. Drobnější vylepšení se týkají např. i souborových systémů, kde stranou úprav nezůstal ani v současné době asi nejpoužívanější ext4. Změny se však (naštěstí) týkají i nejnovějšího a málo používaného Btrfs. Vylepšeny byly některé nástroje protokolu IPv6 a v neposlední řadě disponuje kernel 3.7 lepší kompatibilitou s grafikami Intel či nVidia. Skuteční zájemci si pak mohou kompletní seznam změn prostudovat např. zde.

Zdroj: engadget.com

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty