Hlavní navigace

Lidé používají stále primitivní hesla

V souvislosti s nedávným útokem na mailové schránky uživatelů služeb Gmail, Hotmail a Yahoo Mail se opět objevily zprávy o tom, že lidé nedbají rad odborníků a používají naprosto banální hesla.
David Sillmen 12. 10. 2009

Sdílet

Ačkoliv se může zdát, že internetová osvěta již pokročila a lidé si při vytváření hesel  k nejrůznějším službám dávají dobrý pozor, není tomu tak. Důkladná analýza, která byla provedena v návaznosti na nedávné zcizení přihlašovacích údajů k desetitisícům emailových schránek Hotmail, Gmail a Yahoo Mail, ukázala, že lidé pořád používají banální hesla, která nejenže není těžké prolomit, ale dokonce ani odhadnout.

Většina internetové populace totiž stále používá jednoduché číselné kombinace typu „123456“ nebo „111111“, případně nejrůznější křestní jména. Hodně vysoko je stále také heslo „iloveyou“. Právě tyto hesla se objevily na seznamu zveřejněných emailových schránek zmíněných služeb. A to ne v malé míře. Umístily se v první desítce.

V případě těchto phishingových útoků, kdy byly použity nejrůznější keyloggery apod., by sice nepomohla ani sebelepší hesla, avšak byla-li by použita jiná metoda, banální hesla bý útočníkům výrazně nahrála. Podle Magnuse Kalkuhla ze společnosti Kaspersky Lab se velmi problematickými ukazují být také všechny ty otázky, které mají uživatelům pomoct při ztrátě hesla. Pokud si útočník provede určitou rešerši na danou osobu, případně ji dokonce zná, není pro něj problém do schránky se dostat.

Zdroj: PCW

Autor článku