Hlavní navigace

LibreOffice přijde v 64 bitech i pro Windows

LibreOffice je v současnosti asi nejznámější open source alternativa komerčního řešení od Microsoftu. Třebaže se navíc jedná o multiplatformní produkt, 64 bitová varianta pro Windows oproti MS Office zatím neexistuje. To se snad konečně změní.
Martin Tábor 23. 7. 2014

Sdílet

LibreOffice spatřil světlo světa teprve v roce 2010, a to jako fork někdejšího OpenOffice.org. Není tomu tedy tak dávno, ale právě LO převzal štafetu nejprogresivnějšího kancelářského balíčku ve světě open source, který je navíc dostupný takřka pro každou platformu. Jako open source je LibreOffice pochopitelně doma na většině linuxových distribucí, ale nezalekne se ani před OS X a samozřejmě nejrozšířenějším OS – MS Windows. Paradoxní je, že právě v „okenním“ systému zatím postrádá svou 64bitovou variantu, s níž dávno přišel i MS Office a u LibreOfficu je vlastně preferouvanou volbou na většině ostatních operačních systémů, zejména GNU/Linuxu.

Vývojový LibreOffice 4.3.0.2 – stále jen 32 bitů

Zajímá-li Vás, k čemu je 64bitová varianta u kancelářského balíčku dobrá, pak je to např. možnost využití většího prostoru v paměti. To se hodí zejména u extrémně velkých dokumentů v podobě tabulek apod. Když je program dobře optimalizován, 64bitů může navíc i urychlit zpracování některých složitých operací. Ani poslední RC chystaného LO 4.3 však zatím 64bitů do Windows nepřinesla. Pověstnou první vlaštovkou je tak blogový příspěvek Michaela Meekse, který naznačuje, že v dalším vývojářském usílí se s vícebitovou variantou již počítá. Vzhledem k tomu, že v Linuxu jsou 64bitové vývojářské nástroje více odladěné, k finální verzi pro Windows vede ještě dlouhá cesta. I tak se však zřejmě dočkáme.

Zdroj: openoffice.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty