Hlavní navigace

Leden 2014 - nejstahovanější novinky na Stahuj.cz

První měsíc nového roku patřil hlavně systémovým utilitám, které pomohou s optimalizací a vyčištěním systému. Mezi nejvíce stahovanými programy také naleznete i aplikace pro úpravu fotek či závodní hry.
Roman Polášek 11. 2. 2014

Sdílet

Žebříček patnácti nejčastěji stahovaných nově přidaných programů tentokrát ovládly aplikace zajišťující ochranu vašeho systému a jeho případné vyčištění či optimalizaci. K dispozici jsou ale i zajímavé utility, jejichž pomocí budete moci kreslit na obrazovce, synchronizovat datové úložiště MEGA nebo vytvořit instalační USB disk s Windows. Velmi zajímavá je také přítomnost většího množství her, což nebývá v tomto přehledu zvykem. Tři nejvíce stahované aplikace představíme podrobněji pod tabulkou včetně dalších tipů na dobré aplikace v žebříčku.

Pořadí  Název aplikace Licence Počet stažení
1.  MPlayerX Freeware 1064
2.  herdProtect Anti-Malware Scanner Freeware 362
3.  Epic Pen Freeware 331
4.  Advanced SystemCare Ultimate Demo 273
5.  Razer Game Booster Freeware 262
6.  Picture Cutout Guide Lite Freeware 224
7.  Scania Truck Driving Simulator Demo 203
8.  Monster Truck Safari Freeware 191
9.  Remo MORE Freeware 178
10.  Eusing Utilities Freeware 170
11.  Bus Driver Demo 161
12–13.  Hornil Photo Resizer Freeware 160
12–13.  MEGAsync Freeware 160
14.  Grand Prix Racing Freeware 150
15.  WinToUSB Freeware 146

Poznámka k měření: Výsledky berte prosím s rezervou. Vzhledem k tomu, že byl každý program přidán v jiné fázi měsíce, měl i jiný čas na získání počtu stažení. Pořadí, hlavně v závěru tabulky, je tak jen orientační a nikoliv přesné. Míra počtu stažení nevyjadřuje skutečnou kvalitu aplikace.

1. MPlayerX

První nejstahovanější novinkou tohoto roku se stal multimediální přehrávač MPlayerX, určený pro systém Mac OS X. Je postaven na úspěšných projektech FFmpeg a MPlayer, takže jeho pomocí přehrajete téměř jakékoliv video bez nutnosti instalace dalších kodeků.

Mezi speciální funkce tohoto přehrávače patří podpora gest prováděných pomocí touchpadu, automatická úprava kódování titulků a inteligentní playlist, který dokáže ve stejné složce automaticky najít například další díl seriálu. Zajímavá je rovněž podpora přehrávání videí z YouTube. Stačí vložit odkaz a video bude přehráváno přímo v programu místo internetové stránky.

MPlayerX poslouží jako kvalitní multimediální přehrávač pro Mac OS

MPlayerX poslouží jako kvalitní multimediální přehrávač pro Mac OS

MPlayerX poslouží jako kvalitní multimediální přehrávač pro Mac OS

2. herdProtect Anti-Malware Scanner

Druhá nejstahovanější aplikace v žebříčku, aplikace herdProtect Anti-Malware Scanner, přináší unikátní ochranu proti malwaru, která je v současné době postavena na 68 skenovacích enginech dalších bezpečnostních aplikací. Program monitoruje aktuální procesy a odesílá o nich informace do cloudu, kde jsou zpracovány a skenovány zmíněnými algoritmy známých bezpečnostních aplikací právě za účelem odhalení malwaru. Aplikace přitom z odesílaných dat odstraní maximum soukromých dat, aby nedocházelo k jejich úniku.

Program je schopen rychle proskenovat běžící procesy ve vašem systému a zároveň může fungovat spolu s antivirovým programem. Zatím je aplikace v rané fázi vývoje, a tak ještě nenabízí ochranu v reálném čase nebo přímou možnost odstranění nalezených hrozeb. Přesto už nyní dokáže škodlivý kód najít a vy jej poté můžete sami odstranit.

Aplikace herdProtect Anti-Malware Scanner vás spolehlivě a rychle ochrání před malwarem

Aplikace herdProtect Anti-Malware Scanner vás spolehlivě a rychle ochrání před malwarem

Aplikace herdProtect Anti-Malware Scanner vás spolehlivě a rychle ochrání před malwarem

3. Epic Pen

Třetí příčka za měsíc leden patří šikovné a malé utilitě Epic Pen, která umožňuje kreslení přímo na ploše. Nabízí tužku a zvýrazňovač, kterými můžete pomocí vybraných barev ihned kreslit myší na obrazovce. Samozřejmostí je pak možnost mazání jednotlivých čar i všeho najednou.

Mezi hlavní výhody patří podpora klávesových zkratek, díky kterým můžete rychle přepínat mezi nástroji. Aplikace se velmi snadno používá a přijde vhod především při výuce, nebo jen když chcete někomu něco rychle načrtnout. Více se dozvíte v článku, který byl věnován podobně jednoduchým utilitám.

Panel nástrojů aplikace Epic Pen pro kreslení na obrazovce

Panel nástrojů aplikace Epic Pen pro kreslení na obrazovce

Panel nástrojů aplikace Epic Pen pro kreslení na obrazovce

Další užitečné aplikace

Nepracuje-li váš systém dobře, můžete zkusit opravit nejzávažnější problémy s program Advanced SystemCare Ultimate, který zajistí ochranu systému i čištění registrů nebo odstranění nepotřebných souborů. Velmi podobné funkce nabízí i program Eusing Utilities, který je balíčkem mnoha systémových nástrojů, kterými rovněž můžete vyčistit či opravit systém.

Velmi užitečný může být i program MEGAsync, který umožňuje synchronizaci cloudového úložiště MEGA spolu se složkou na vašem disku. Díku tomu bude práce s tímto úložištěm mnohem jednodušší. Vhod také přijde aplikace WinToUSB, se kterou můžete připravit instalační USB disk s Windows, což využijete hlavně při instalaci systému na noteboocích, které nemají optickou mechaniku.

Pro hráče je zde aplikace Razer Game Booster, která dokáže uvolnit více výkonu pro hraní her vypnutím nepotřebných systémových služeb. Zároveň nabízí možnost snímání obrazovky či natáčení videí z her.

Pokud máte rádi závodní hry, budete mile překvapeni, protože v žebříčku se nacházejí hned 4, ve kterých si můžete vyzkoušet roli řidiče. S kamionem můžete převážet zboží ve hře Scania Truck Driving Simulator, cestující pak ve hře Bus Driver. Pokud raději závodíte, jistě zkuste i atraktivní Monster Truck Safari s možností postupného vylepšování vozu nebo hru Grand Prix Racing, ve které usednete za volant rychlých závodních vozů.

Autor článku