Hlavní navigace

Konec internetu v českých knihovnách?

Z důvodu napjatého státního rozpočtu vláda rozhodla, že nadále nebude podporovat projekt internetové konektivity českých knihoven. Opatření má ročně ušetřit cca 100 milionů Kč, avšak může způsobit nemalé problémy.
Martin Tábor 23. 7. 2011

Sdílet

Tzv. Projekt internetizace knihoven započal v roce 2003 pod vedením ministerstva informatiky. Měl za cíl zpřístupnit připojení k internetu i těm skupinám obyvatelstva, kteří si nemohou z jakéhokoli důvodu dovolit vlastní přípojku. Po zrušení zmíněného ministerstva projekt přešel pod správu ministerstva vnitra k nelibosti Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR. O program projevilo zájem i ministrestvo kultury. Proti omezení dotací se v médiích ostře ohradila Česka pirátská strana.

Ilustrační obrázek

V současné době je projekt na pokraji zániku, jelikož mu hrozí ztráta státní podpory a na komunální úrovni se ve většině případů nenaleznou pro jeho udržení dostatečné finanční prostředky. Hlavně v malých obcích, kde mohl projekt přispět k větší informovanosti veřejnosti, tak hrozí jeho bezprostřední zánik. Poskytovat přístup k internetu knihovnám dokonce ukládá zákon jako povinnost. Pakliže se ve státním rozpočtu peníze pro daný projekt nenajdou, vznikne tak další problém v podobě porušování zákona ze strany knihoven samotných, jelikož nebudou mít finance pro úhradu připojení.

Zdroj: cps.cz

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty