Hlavní navigace

Knol: Google má svou vlastní internetovou encyklopedii

Od prosince loňského roku pracovalo několik vybraných jedinců na novém produktu, s nímž chce Google opět trochu rozčísnout stojaté vlny kvalitních internetových informačních zdrojů.
25. 7. 2008

Sdílet

Konkurence pro Wikipedii nebo vlastní projekt, který nemá s touto populární webovou encyklopedií mnoho společného? Ať tak či tak, nové dítko Googlu je na světě, jmenuje se Knol (z anglického KNOwLedge ? vědomosti) a najdete jej na internetové adrese knol.google.com.

I Knol vytvářejí samotní uživatelé internetu. Tvůrcem databáze znalostí se tak můžete stát i vy, přesto jsou však ve srovnání s Wikipedií výrazné odlišnosti. Tou nejzásadnější je anonymita, s níž si u Wikipedie nemusíte lámat hlavu. Naopak pokud chcete pracovat na Knolu, chtě nechtě budete muset z roušky anonymity vystoupit a jednoznačně se identifikovat.

Za tuto částečnou ztrátu soukromí však gigant nabízí štědrou odměnu. Na stránkách databáze, které sami vytvoříte, mohou být umístěna reklamní sdělení, z nichž vám potom plynou finanční odměny. Tedy systém velmi podobný populárnímu Google AdSense. Autor příp. skupina autorů za každým článkem je tak základním elementem Knolu. U článku bude umístěno jeho (jejich) jméno, což však neznamená, že jiní autoři nemohou vytvořit článek se stejným předmětem zájmu.

Jinak než Wikipedia

Než začal Google na projektu pracovat, bylo třeba vyřešit několik problémů, které trápí podobné portály včetně Wikipedie. Těmi jsou financování (Wikipedia je z velké části financována prostřednictvím darů soukromých osob a grantů) a obsah. V současném systému Wikipedie totiž může kdokoliv upravovat cokoliv, což je velmi snadno zneužitelné k politickým účelům či v konkurenčním boji.

A v problému ještě trochu více do hloubky. Kdo bude hodiny a hodiny pracovat na článku, který pak může kdokoliv a kdykoliv smazat nebo upravit? A navíc anonymně? V případě Knolu není nic anonymní, což vytváří příležitost pro studenty či vědce, jak dostat do hlubšího podvědomí veřejnosti sebe nebo svoje názory.

A v jejich názorech je budou moci podporovat i sami čtenáři a uživatelé Knolu. Hodnocením, komentáři, doplňujícími otázkami; prostě čímkoliv, co může kvalitu podávané informace ještě více vyzvednout. Kromě Wikipedie bude Knolu konkurencí také portál Squidoo.

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty