Hlavní navigace

Kantaris - konkurence pro VLC

Hledáte přehrávač, který by nepotřeboval externí kodeky, uměl přehrát jakékoliv video a jakoukoliv hudbu, dokázal automaticky hledat správné titulky k filmům a najít na internetu požadovanou skladbu? Pak zkuste Kantaris.
Martin Zachar 16. 6. 2010

Sdílet

Kantaris media player je stejně jako jeden z nejznámějších multimediálních přehrávačů VLC (videolan client) open source projekt. Dokonce vychází ze zdrojových kódů VLC a k tomu ještě z Bass audio library. Staví se do pozice jediného multimediálního přehrávače, který budete na svém počítači potřebovat. Dokáže totiž přehrát téměř jakékoliv video nebo hudební soubor. Nemusíte také instalovat žádné kodeky, jelikož Kantaris v sobě obsahuje již vše potřebné.

Proti ostatním přehrávačům vytáhl do boje s funkcemi, které nenabízí téměř žádný z nich.

Hlavní okno aplikace.

Uživatelské rozhraní

Tvůrci Kantaris přirovnávají vzhled tohoto prohlížeče k Windows Media Playeru. Určitě si všimnete několika podobných prvků, jakými jsou například ovládací tlačítka umístěná uprostřed spodní lišty.

V horní části okna můžete najít několik tlačítek, které slouží jako rozcestníky do jednotlivých částí přehrávače. První částí je přehrávání, kde se zobrazuje aktuálně přehrávaný film nebo skladba. Druhá část je věnována online rádiím a online hudbě. Třetí obsahuje trailery k aktuálním filmovým novinkám a čtvrtá část vaši video knihovnu.

Pomocí tlačítek vpravo dole si můžete dále otevřít nastavení aplikace, informace nebo boční panel.

V levé dolní části se zobrazují informace o aktuálně přehrávaném videu nebo skladbě, včetně délky videa/skladby, doby do konce přehrávání, názvu souboru, případně odkazu na soubor (trailer, stream, apod.) a přenosové rychlosti.

Nastavení aplikace. Lze si všimnout podpory češtiny.

Ovládání a funkce

Nyní se podíváme na základní ovládání programu (přehrávání videa, hudby, streamovaného videa, atd.) a také na speciální funkce aplikace (automatické stažení titulků, apod.).

Přehrávání

Pokud tedy chcete přehrát nějaké video, můžete jej jednoduše přetáhnout přímo na okno přehrávače, otevřít jej přes horní menu Přehrát nebo pomocí menu pod pravým tlačítkem (také volba Přehrát). Poslední možností je přidat si video do Video knihovny a odtud jej poté dát přehrávat.

Jakmile již běží video, lze u něj nastavovat jazyk, titulky, poměr stran a podobné možnosti. To vše najdete pod pravým tlačítkem myši. V zobrazeném menu můžete ale najít i synchronizaci audia nebo titulků.

Sice Kantaris není jediný přehrávač, který dokáže následující, ale jistě to stojí za zmínku. Můžete si totiž spustit přehrávání i videa, které je zabaleno například v RARu. Nemusíte jej rozbalovat, jelikož to za vás udělá přehrávat sám interně. Dále dokáže přehrávat také DVD video a hudební CD.

Pokud přehráváte hudbu, pod pravým tlačítkem myši najdete pouze nastavení vizualizací a možnost zapnutí ekvalizéru. U ekvalizéru si můžete vybrat jeden z již přednastavených nastavení nebo si nastavit všechno sami a poté si toto nastavení uložit, popřípadě zase načíst.

Online hudba.

Titulky

Opravdu užitečnou funkcí přehrávače je možnost přidávat si při přehrávání vlastní externí titulky, což není nic neobvyklého. Méně obvyklé je to, že si můžete nechat přehrávačem najít ty správné titulky k vašemu videu na serveru opensubtitles.org. Kantaris prohledá online databázi titulků, zobrazí vám nalezené výsledky (titulky v různých jazycích) a vy si už jen vyberete ty správné. Poté jsou automaticky staženy, rozbaleny, podle volby i uloženy do složky s videem a ihned přidány k přehrávanému videu.

Automaticky nalezené titulky.

Rádia

Další užitečnou funkcí jsou online rádia. Nejedná se ani tak o rádia, jako spíše o playlisty různých uživatelů a online uložené písničky. Vy si do připraveného pole napíšete hledaný výraz, zobrazí se vám výsledky v podobě názvů playlistů a počtu písniček v playlistu. Pak si můžete jeden vybrat a najít si v něm příslušnou skladbu.

Ke skladbám se stahují i obaly ze serverů last.fm a amazon.com. Pokud o to nestojíte, můžete to zakázat v nastavení aplikace.

Trailery

Třetí sekce patří trailerům. Skrývají se pod tlačítkem Filmy. Zde si můžete ve stylu pluginu Cooliris do Mozilly Firefox prohlížet 3D zeď plnou plakátů k aktuálním filmovým novinkám a kliknutím si přehrát trailer ke kterémukoliv z nich. Trailery jsou brány ze serveru trailers.apple.com a jsou tedy další z online funkcí aplikace.

Trailery.

Video knihovna

Poslední sekce obsahuje video knihovnu. Do ní si můžete přidávat svá oblíbená videa, nastavovat jim různé parametry, jako jsou titulky, poměr stran, ořez atd. a kdykoliv si je přehrávat jednoduchým kliknutím. Pokud si do video knihovny přidáte nějaký film, stáhne se vám automaticky plakát ze serveru imdb.com. Stejně jako u rádií, i zde to můžete zakázat v nastavení.

Do knihovny lze importovat spoustu videí nastavením složky pro knihovnu v nastavení aplikace. Popřípadě po jednom pomocí tlačítek v dolní části okna.

Snad je to jen mou nepozorností, ale nikde se mi bohužel ve video knihovně nepodařil najít způsob odstranění přidaného záznamu.

VIdeo knihovna.

Závěr

Aplikace může svými funkcemi jistě zaujmout spousty uživatelů a zabrat si tak v komunitě filmových fanoušků i obyčejných uživatelů své místo. Bohužel se jedná teprve o aplikaci ve vývoji a tak se může stát, že občas nefunguje tak, jak by člověk přesně potřeboval.

Výhodou je její český překlad a různé funkce, které rozhodně nenajdete u všech multimediálních přehrávačů. Také pro používání Kantaris nepotřebujete mít nainstalovány žádné externí kodeky a můžete jej používat jak jako video, tak také jako hudební přehrávač. Dokonce podporuje streamované video, online hudbu, automaticky stahuje titulky k filmům a zobrazí vám seznam trailerů k aktuálním filmovým novinkám.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty