Hlavní navigace

K-Meleon - Jeden z vyvolených

Po silném nátlaku byl nedávno Microsoft nucen vydat aktualizaci, díky které se do systému vloupala nabídka alternativních webových prohlížečů. Díky tomu se k očím mnoha uživatelů dostaly i ty doposud méně známé, jako například K-Meleon.
Josef Vavřina 21. 4. 2010

Sdílet

Uplynulo už mnoho dní od první války prohlížečů, kdy měl uživatel na výběr jen z dvojice Internet Explorer a Netscape. V současné době se nabízí mnoho konkurenčních řešení, které svádí poměrně tuhý boj o přízeň uživatelů. Není to tak dlouho, co byl Microsoft se svým operačním systémem Windows zatlačen do kouta a nucen dát uživatelům na výběr v používaném prohlížeči. Velmi rozporuplné rozhodnutí, se kterým ale příliš nadělat nemohl a nakonec se podřídil. Díky tomu získaly zdarma tu nejlepší reklamu nejen už zaběhnuté prohlížeče, jako Firefox, Opera, Chrome nebo Safari ale i prohlížeče do té doby známé jen v úzkém okruhu lidí, jako například K-Meleon, o kterém bude tento článek. Pod článkem jsou ke stažení prohlížeče, zařazené do tohoto výběru.

K-Meleon

Začněme několika technickými údaji. K-Meleon je prohlížeč čistě pro Windows, jeho alternativa pro jiné operační systémy není k dispozici. Jako vykreslovací jádro je použito Gecko od Mozilly, známé především díky Firefoxu. Prohlížeč je šířen jako open source pod licencí GNU GPL.

<p>První spuštění K-Meleon</p>

První spuštění K-Meleon

Podoba prohlížeče při prvním spuštění

Jako maskot byl vybrán chameleon, logicky je tak očekávatelná možnost přizpůsobení, především vzhledu. Na obrázku můžete vidět, že po spuštění to se vzhledem žádná sláva není. První kroky tak směřují do nastavení (Preferences – čeština není podporována). Vybrat si zde můžete ze dvou skinů, z kterých je ten na obrázku jediný použitelný. Otravná může být nutnost prohlížeč restartovat za účelem provedení změny vzhledu. K-Meleon ale tuto nutnost nijak nedává najevo a tváří se nečinně. Zde by mohl nezkušený uživatel mít problém, když by měnil více vlastností a prohlížeč by se zdánlivě neměnil. O to větší by bylo udivení po jeho restartu. Nastavit je zde možné například rozměry okna prohlížeče při startu a jeho pozici nebo možnost uzamčení změn v uspořádání vzhledu.

<p>Ve vzhledu si můžete udělat pořádek</p>

Ve vzhledu si můžete udělat pořádek

Vzhled si můžete jednooduše přeuspořádat podle sebe – na prvním obrázku jsou například schované otevřené panely

Jednotlivé části uživatelského rozhraní jsou součástí malých modulů, s kterými je možné manipulovat jejich přetahováním nebo roztahováním. Příjemná vlastnost, díky které si uspořádáte vzhled podle svého, samozřejmě v rámci možností. Pokud chcete odstranit nějakou část (toolbar), je to možné přes volbu Configuration->Toolbar, kde se otevře soubor toolbars.cfg a v něm jen zakomentujete znakem # část, kterou v uživatelském rozhraní nechcete. Pro nezkušené uživatele trochu krkolomná cesta, ale buďme rádi alespoň za to.

Další možnosti

K-Meleon prezentují jeho tvůrci jako bezpečný prohlížeč. Poradí si se šifrováním komunikace nebo umožňuje nastavit heslo, které bude vstupní branou k vašim uloženým přihlašovacím údajům na vašich oblíbených stránkách. Někdo možná využije i funkci Paranoia, díky které se prohlížeč může tvářit jako zcela jiný, například SeaMonkey. Často také uživatelé požadují po prohlížeči blokování reklam na internetu. K-Meleon toto nabízí a poměrně spolehlivě blokuje flashové reklamy.

<p>K-Meleon nabízí i možnost blokování reklamy. Povšimnout si také můžete ostranění několika toolbarů díky editaci konfiguračního souboru</p>

K-Meleon nabízí i možnost blokování reklamy. Povšimnout si také můžete ostranění několika toolbarů díky editaci konfiguračního souboru

Blokování reklamy aktivní. Všimněte si také zmizení některých toolbarů díky editaci konfiguračního souboru

Pokud se mluví o K-Meleon jako o přizpůsobitelném prohlížeči, měl by také nabízet podporu instalace pluginů. Což také umožňuje. Stáhnout je možné různé více či méně povedená grafická témata, ikony nebo jiná vylepšení. Některé moduly jsou přítomny již v instalaci, jako například ten, který dovoluje editaci a opětovné načítání konfiguračních souborů. Mezi těmito moduly nechybí ani praktická gesta myší. Možná je znáte z jiných prohlížečů, ale pro ty, co je neznají, prozradím, že stlačením pravého tlačítka myši a jejím pohybem do příslušného směru procházíte například stránkami zpět a vpřed. Zde se pak hodí možnost odstranit z uživatelského rozhraní přebytečná tlačítka, pokud si zvyknete na rychlejší gesta myši.

<p>Pokud se vám nelíbí přítomné skiny, můžete si stáhnout líbivější</p>

Pokud se vám nelíbí přítomné skiny, můžete si stáhnout líbivější

Jedna z možností změny vzhledu pomocí stažení skinu

V případě stahování pluginů ale narazíte na daň za nízké rozšíření prohlížeče. Pluginů je totiž velmi pomálu a navíc význam některých kousků je velmi zpochybnitelný. Některé z nich byly totiž vyvíjeny primárně pro Netscape, který už je v současnosti velmi zastaralý.

Závěr

Jako zastaralý může působit i K-Meleon. Jeho poslední verze byla sice vydána minulý měsíc, ale v porovnání s modernějšími prohlížeči působí vzhledem jako chudý příbuzný a v tomto směru se možná nabízí srovnání například se SeaMonkey. Kdo ale nevyžaduje moderní vzhled aplikace nebo stále nemůže najít svůj oblíbený prohlížeč mezi známějšími a zaběhnutějšími, bude možná z K-Meleon potěšen.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty