Hlavní navigace

Jetpack - nový druh rozšíření pro Firefox

Společnost Mozilla pracuje na novém programovém rozhraní pro open source internetový prohlížeč Firefox. Rozhraní nese název Jetpack a mělo by sloužit k vývoji nového druhu rozšíření (add-onů).
David Sillmen 23. 5. 2009

Sdílet

Takzvané add-ony, tedy nejrůznější rozšíření vylepšující funkčnost internetového prohlížeče Mozilla Firefox, jsou velmi oblíbené, a to jak mezi vývojáři, tak uživateli. Mozilla nyní pracuje na novém programovém rozhraní, které by mělo především umožnit vývoj těchto přídavků novou formou. Rozhraní nese název Jetpack a vývojářům i uživatelům otevře zcela nové obzory. Pro vytvoření takového Jetpack add-onu jsou potřebné pouze znalosti CSS, HTML a Javascriptu, což potěší zejména začínající tvůrce přídavků, kteří nemají žádné další programátorské schopnosti. Uživatelé prostřednictvím Jetpacku získají zase tu výhodu, že budou moci add-ony spouštět a vypínat bez nutnosti restartovat prohlížeč.

Ale je tu ještě další výhoda. Vytvořené přídavky mají bez problému fungovat i na vyšších verzích Firefoxu, než pro které byly původně tvořeny. To dosud platilo jen v některých případech a jindy bylo nutné se pídit po updatech. Kód aplikací vytvořených v Jetpacku má být kratší a tím i bezpečnější. To by mělo zamezit stále častějším bezpečnostním dírám, které se objevují právě v nedokonalých add-onech. Jetpack je pro vývojáře k dispozici zatím ve verzi 0.1.

Zdroj: Mozilla

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty