Hlavní navigace

Jaký je Avast 2017? Vyzkoušeli jsme za vás.

Avast dospěl po více než roce k dalšímu velkému vydání antivirového programu. Jaká je verze 2017 a kolik nových funkcí a vylepšení přinesla? Bezpečnostní řešení v novém kabátu jsme pro vás vyzkoušeli.
Stahuj.cz 7. 2. 2017

Sdílet

Avast Free Antivirus 2017 je vůbec prvním velkým releasem, který spojuje síly s dříve konkurenčním AVG, dnes už jeho akvizicí. Kombinace výhod obou enginů by tak mohla nabídnout pokročilejší úroveň detekce škodlivého kódu, rychlejší rozpoznávání potenciálních hrozeb a účinnější monitorování aktivit kybernetických zločinců, kteří cílí na hesla a bankovní údaje.

 

Bezplatná verze antiviru překvapuje poupraveným uživatelským prostředím už od instalace. Novinkou je také nižší rozlišení grafických prvků, které jde ruku v ruce s rychlejším načítáním okna. Stejně jako loňské vydání si i nový Avast můžete přizpůsobit na samotném začátku a zaškrtnout jen ty komponenty, které se vám zdají nezbytné. Na několik minut dlouhou instalaci navazuje restart počítače, který však můžete odložit a v poklidu dokončit rozdělanou práci.

 

 

Kromě aktivního štítu, který rozpoznává nebezpečí v reálném čase, je k dispozici několik standardních jednorázových testů. Ty mohou být zaměřeny na celý systém, nejzranitelnější místa, vybranou složku nebo USB / DVD médium. Pokud ani to neuspokojí vaše potřeby, funkce pro vytvoření vlastního testu určitě ano.

  

 

Jednou z nejinovativnějších (nikoliv nejnovějších) věcí, kterou Avast vybavuje všechny čtyři verze, je CyperCapture. Technologie umožní v reálném čase detekovat a analyzovat neznámé soubory za pomoci cloudové laboratoře, která nahrazuje pomalejší a méně spolehlivé virové definice. Ač lze spustit soubor ještě před dokončením analýzy, rozhodně to není cesta, kterou byste se měli vydávat.

Z pohledu ochrany počítače dospěla k citelným změnám (a vylepšením) komponenta pro vyhledávání problémů se sítí. Dříve funkci známou jako Zabezpečení domácí sítě najdete nově jako Inspektora Wi-Fi, který umí automaticky zkontrolovat domácí síť, najít zranitelná zařízení a umožnit adresaci bezpečnostních problémů. Důležitou roli hraje tato funkce v boji s botnety (např. Mirai zaměřující se na IoT zařízení a domácí routery). Zároveň vypisuje seznam připojených koncových zařízení, takže se můžete ujistit, že se ve vaší síti nenachází žádný vetřelec. Zbylých nástrojů pro vytvoření spouštěcího antiviru a aktualizaci zastaralých programů se na první pohled nová aktualizace Avastu příliš nedotkla. 

 

 

 

Dalším zrodem je behaviorární štít, který monitoruje aktivity spuštěných procesů a dokáže tak rozpoznat nekalé chování. Na svědomí ho mají především keyloggery a v poslední době hojně rozšířený ransomware. Avast nemá slitování ani s programy, které se snaží stahovat obsah z internetu, aniž by k tomu měl pádný důvod. Ve všech případech dojde k ukončení akce a upozornění uživatele na tuto potenciálně nebezpečnou aktivitu. Zároveň si tuto hrozbu Avast uloží jako vzorek a využije pro ochranu dalších uživatelů. Behaviorální štít je založen na technologii pro analýzu chování, kterou Avast přebral od zmiňovaného AVG.

Vývojáři se zaměřili také na hesla. Správce hesel nyní nabízí svižnější a pohodlnější práci s citlivými údaji. Díky synchronizaci mezi jednotlivými platformami můžete být svým heslům neustále na blízku a přistupovat k nim za předpokladu znalosti hlavního hesla zvoleného hned po instalaci. Nedílnou (ač volitelnou) součástí této komponenty je doplněk pro internetový prohlížeč, který usnadňuje přihlašování k online účtům.

 

Nová funkce se dostala i do herního režimu. Ta umožní automaticky detekovat, že zrovna hrajete hru a prioritizovat její běh tak, aby se minimalizovalo riziko přerušování způsobeného ostatními procesy. Dokonce pozastaví vlastní notifikace, procesy běžící na pozadí nebo Windows Updaty. Pro zařazení her, které mají tuto službu využívat, stačí zvolit jejich spustitelný soubor nebo nechat celou práci na Avastu. Ten rozpozná spuštění hry a provede automatické zařazení, které však můžete vzápětí odmítnout.

 

Poslední novinkou nové verze Avast Free Antivirus je Pasivní režim. Tato zajímavost dokáže velké věci - spustit dva antivirové programy a zároveň se vyhnout kolizím. Mód vypne všechny aktivní štíty a v případě placené verze také Firewall. Avast se snaží pravděpodobně vyhovět těm uživatelům, kteří dávají přednost jinému antiviru, ale chtějí využívat vybraných nástrojů tohoto bezpečnostního řešení (např. Správce hesel). Vlastní funkcí se tak staví dobrovolně na druhou kolej.

Původem český antivirus opět ukázal, že na poli bezpečnosti je stále co zlepšovat, a tak i učinil. Přesunem některých částí antiviru do cloudu otevřel dveře k mnohem rychlejšímu šíření informací o potenciálně nebezpečných souborech mezi uživatele ze všech koutů světa.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty