Hlavní navigace

Jak zálohovat uložené pozice z her

Chtěli byste si zálohovat tzv. savy z her, ale nevíte, kde je hledat? Koupili jste si nový počítač a rádi byste začali ve hře tam, kde jste na starém počítači skončili? Pak můžete vyzkoušet jeden z představených programů.
Martin Zachar 15. 2. 2011

Sdílet

Hry vždy byly a určitě i budou důležitou součástí počítačového světa. Spousta uživatelů sbírala své první zkušenosti s počítačem právě u počítačových her. Jistě si vzpomenete na nějakou starší hru, která vám zůstala v paměti. A především některé starší hry se vyznačovaly tím, že omezovaly počet slotů pro uložení vaší aktuální pozice. V takových případech někteří kopírovali své starší uložené pozice do jiných adresářů za účelem zálohy. Úloha to naštěstí nebyla nijak složitá, protože jste složku s pozicemi našli většinou v adresáři s hrou nebo přímo v Dokumentech.

V dnešní době se již málokdy stane, že by byl počet slotů omezen (místa na disku je přeci dost). Avšak pokud hru úspěšně dokončíte, možná byste si rádi uchovali uložené pozice. Vhodné to může být u různých RPG nebo strategií, kde se hrou probojováváte několik týdnů. Také můžete chtít získat pozice v případě, kdy si koupíte nový počítač nebo chcete dát vaše aktuální pozice kamarádům. A tam může nastat problém. Kam vlastně hra umístila uložené pozice spolu s vaším nastavením?

V takovém případě lze využít jeden z programů, na které se nyní podíváme.

Okno aplikace SaveGameBackup.net.

SaveGameBackup.net

První aplikace je velmi jednoduchá a její hlavní výhodou je, že se nemusí instalovat. Stačí ji tedy stáhnout z odkazu níže, rozbalit, spustit a hned začít používat. Její další velkou výhodou je, že autor často obnovuje databázi. Tím pádem obsahuje i nejnovější hry. Aktuální seznam podporovaných her můžete najít v tomto seznamu. O přidání jakékoliv další hry lze požádat na diskuzním fóru na stejném webu.

Ovládání

Po spuštění je vhodné ihned vyplnit cestu pro ukládání souborů, bez čehož nelze vytvářet zálohy. Cestu lze zadat manuálně do horního vstupního pole s červeným nápisem nebo se k ní doklikat přes tlačítko Browse.

Dále stačí v seznamu, který byl sestaven automaticky podle nalezených záznamů ve vašem počítači, zaškrtnout boxy u her, které chcete zálohovat. U některých her můžete najít ještě druhou položku s připojeným textem (Config). Ten udává, že se jedná o uložené nastavení hry, zatímco položka bez (Config) obsahuje uložené pozice.

Nastavení aplikace. Vpravo lze vytvářet ignore list nebo přidávat nové položky.

Pokud chcete zazálohovat pouze jednu hru, pak můžete využít tlačítko Select none, které odznačí všechny položky, a poté označit pouze jednu zvolenou. Stejně tak lze využít tlačítko Select all, které označí všechny položky.

Jakmile máte označeny všechny hry, které chcete zálohovat, stačí kliknout na Backup a jen sledovat průběh celé akce. Každá hra je uložena do vlastního souboru ve formátu sgbzip.

Pokud byste se chtěli manuálně dostat k uloženým pozicím hry, pak můžete najít jejich umístění pod seznamem po kliknutí na danou hru.

Pro opětovnou obnovu stačí otevřít záložku Restore, pokud je potřeba, tak obnovit seznam pomocí tlačítka Refresh list, zvolit danou zálohu (zálohy) pro obnovu a kliknout na Restore.

Okna pro manuální přidávání nových her do seznamu.

Další možnosti

Aplikace funguje velmi jednoduše, ale pokud budete chtít, můžete využívat dalších dvou možností. První z nich je Ignore list, který slouží k ignorování některých her. Takové hry nebudou vůbec zobrazovány v seznamu. Tuto funkci najdete v záložce Options pod tlačítkem Asset Ignore List.

Druhou možností je přidání vlastních her, což lze provádět opět ze záložky Options pod tlačítkem Custom Asset Support. Zde lze vytvořit libovolný počet nových položek. Vždy je potřeba zadat jméno, umístění uložených pozic a případně masku, uložení registrů a uživatelskou poznámku.

GameSave Manager

Tato aplikace je trochu složitější než předešlá, ale také obsahuje více funkcí a možností. Hned prvním rozdílem je, že se musí instalovat.

Okno aplikace GameSave Manager.

Ovládání

Okno této aplikace již není tak jednoduché, ale kdykoliv se potřebujete vrátit na začátek, tak můžete využít tlačítko Home vlevo nahoře. Její záložky jsou uspořádány v levém menu a obsahují podobné položky. První dovoluje zálohovat vybrané hry (opět máte k dispozici zaškrtávací seznam). Oproti první aplikaci si však můžete v nastavení vybrat, zda chcete ukládat všechny hry do jednoho souboru nebo každý zvlášť.

Záložka Scheduled task zastupuje první novou funkci oproti prvnímu představenému programu, jíž je plánování záloh. Můžete si tak například nastavit, aby se vám určitá hra zálohovala každý den večer. Druhou novou funkcí je Sync & Link, která dovoluje kopírovat zálohy do vaší složky na Dropboxu (pokud máte samozřejmě účet) či libovolné složky.

Pro obnovu můžete využít záložku Restore Gamesave(s), která obsahuje ještě dvě další položky. Validate Archive dovoluje kontrolovat správné vytvoření zálohy (archivu) a Modify Archive umožňuje vytvořit nový archiv pouze z některých souborů z již existujícího archivu.

Výbornou funkcí je také podpora Stem Cache a Steam Cloud, které dovolují zálohovat hry nainstalované ze Steam. Seznam všech podporovaných her touto aplikací lze najít  zde nebo v horním menu pod File → List Supported Games.

Seznam naplánovaných úloh (na obrázku pouze jedna úloha pro ilustraci).

Nastavení

V nastavení aplikace můžete najít opět Ignore list, který dovoluje vybrat hry, jenž nemají být zahrnuty v seznamu. Také zde najdete nastavení přihlášení k Dropboxu nebo FTP serveru. Spousta dalších možností zahrnuje například využívání 7-Zipu, úroveň komprese, ukládání každé hry do zvláštního archivu nebo automatické aktualizace.

Možnosti nastavení zálohování.

Závěr

V článku jsme se podívali na dvě aplikace, které vám dovolují zálohovat uložené pozice vašich her. Přitom automaticky detekují všechny hry, o nichž máte v počítači záznam.

První aplikace je jednodušší, nemusí se instalovat, ale zase neobsahuje pokročilejší funkce. Druhá aplikace umí totéž co první, ale navíc dovoluje využívat Dropbox, FTP, umí dobře pracovat s hrami nainstalovanými ze Steam a dovoluje plánovat zálohy jako úlohy systému.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty