Hlavní navigace

Jak stáhnout web a surfovat offline?

Stažení webu může v mnohých případech ušetřit spoustu času či umožnit surfování i bez přístupu k internetu. Podívejme se na ty nejlepší programy, se kterými můžeme prohlížet web offline.
Roman Polášek 22. 3. 2009

Sdílet

I přes stále rychlejší a časově neomezené připojení k internetu může být někdy výhodné stažení celého webu pro offline prohlížení. Ať už z důvodu rychlé a jednoduché extrakce některého typu souborů (třeba obrázků) nebo prohlížení v situacích bez přístupu k internetu. Pomocí níže představených programů, bude pro vás hračkou stáhnout si oblíbené internetové stránky do svého počítače a později je prohlížet třeba na cestách ve vlaku či autobuse, kde byste se jinak k webům bez mobilního připojení nedostali. Můžete tak lépe využít svůj čas a číst své oblíbené weby i offline.

Programy jsou vhodné také pro uživatele, kteří se stále připojují přes vytáčené připojení a platí za čas připojení. I když je takových uživatelů v dnešní době jen minimum, stále existují a i pro ně budou tyto aplikace jistě vítaným přínosem. Stačí se připojit, stáhnout si své oblíbené stránky a pak už bez připojení a zbytečných poplatků brouzdat novinkami.

Aplikace jsou si v mnohých směrech vzhledem k účelu dost podobné a disponují stejnými funkcemi. Budete si tak moci sami zvolit, zda chcete stahovat kompletní strukturu webu či jen soubory některých přípon. Důležitým prvkem v nastavení každého programu či projektu je úroveň zanoření, do které se budou soubory stahovat. Zde uživatelům doporučuji raději nižní úroveň (1 či 2). Pokud by byla nastavena úroveň vyšší, výrazně by se zvýšil počet stahovaných stránek a přece nikdo netouží stahovat „celý internet“ :-)

Samotné stahování probíhá ve většině případů ve více vláknech a aplikace tak dokážou výrazně zkrátit dobu stahování. Vždy ale záleží na rychlosti vašeho připojení k internetu, které bude nejvíce limitujícím faktorem.

HTTrack Website Copier

Jedničkou na trhu v oblasti stažení celého webu je aplikace HTTrack Website Copier. Je vyvíjena jako opensource a tudíž je zcela zdarma. Její použití je, na rozdíl od některých ostatních aplikací z tohoto oboru, velmi jednoduché. Ovládání usnadňuje i přítomnost českého jazyka, který lze vybrat při spuštění aplikace (vyžaduje restart aplikace). Samotné používání aplikace je velmi snadné. Okno programu je rozděleno do dvou částí. V levé části aplikace nalezneme klasickou adresářovou strukturu počítače a v pravé části průvodce pro vytváření samotných projektů. Průvodce vede uživatele ve všech krocích a pro úspěšné stažení požadované stránky stačí pozorně číst instrukce a vyplňovat jednotlivá pole. Průvodce je zakončen samotným stažením dat, která si můžete poté offline prohlédnout přes nabídku Soubor->Prohlídnout stažené stránky.

<p>HTTrack Website Copier - úvodní obrazovka</p>

HTTrack Website Copier – úvodní obrazovka

HTTrack Website Copier – úvodní obrazovka

Aplikace disponuje nespočtem užitečných funkcí. Můžete snadno aktualizovat již dříve stažené weby nebo navázat na přerušené stahování. Mnoho uživatelů jistě potěší i nebývale podrobné nastavení, ve kterém je množné nastavit snad téměř vše. Ovšem není nutné se jej bát.

<p>Nechtěné soubory lze kliknutím přeskočit</p>

Nechtěné soubory lze kliknutím přeskočit

Nechtěné soubory lze kliknutím přeskočit

Největší předností programu je dobrá funkčnost a kvalitní rozhraní, které je dostatečně jednoduché i pro méně počítačově gramotné uživatele.

WebSite eXtractor

Konkurencí programu HTTrack Website Copier je rovněž kvalitní aplikace WebSite eXtractor. Ani s touto aplikací nebudete mít potíže stáhnout do svého počítače kterýkoliv web pro offline prohlížení. I zde přítomné bohaté možnosti nastavení dokážou splnit každý váš požadavek a výsledek tak může být přesně podle vašich představ. Nastavení je globální a není individuální pro každou adresu jako u předchozího programu. Aplikace slouží nejen pro offline prohlížení, ale na web můžete pomocí tohoto programu přistupovat i online.

<p>Prostředí může být na první pohled trochu nepřehledné</p>

Prostředí může být na první pohled trochu nepřehledné

Prostředí může být na první pohled trochu nepřehledné

Co lze programu vytknout, je nepřítomnost češtiny a také na první pohled složitější ovládání, které může mnohé uživatele ihned po spuštění odradit. Naopak potěší jednoduchá změna rozložení jednotlivých prvků a také snadné nastavení programu, se kterým si každý porozumí.

<p>Názorná ukázka úrovně zanoření</p>

Názorná ukázka úrovně zanoření

Názorná ukázka úrovně zanoření | Probíhající stahování lze přehledně sledovat

Teleport Pro

Ne všechny aplikace jsou však přístupné zdarma a za mnohé se platí. Další z nich je i známý program Teleport Pro. Lze jej používat zdarma, ale neregistrovaná verze nese pochopitelně sebou omezení a tím je 500 souborů na jeden projekt. V mnohých případech bude toto množství dostačující, při větší hloubce zanoření už ale stačit nebude.

<p>Přehled možností aplikce Teleport Pro je bohatý</p>

Přehled možností aplikce Teleport Pro je bohatý

Přehled možností aplikce Teleport Pro je veliký

Aplikace působí na první pohled velmi jednoduše. Jednoduchost jde ruku v ruce s přehledností a to jsou jistě aspekty, které mnozí uživatelé při používání oceňují.

K práci s aplikací je vytvořen průvodce, se kterým bude stažení webu radostí. Ten hned v prvním kroku nabídne uživateli mnoho voleb a ukáže, co vše aplikace umí. Jako uživatel si můžete snadno stáhnout web pro offline prohlížení na svém počítači, duplikovat stránku včetně skutečné adresářové struktury, získat jen soubory určitého typu, či se pídit přímo po konkrétním souboru, který by měl být na webu umístěn. Průvodce dlouhý několik málo kroků vám pomůže rychle přizpůsobit parametry konkrétního stahování. Samotné stahování lze pak zahájit vybráním konkrétního projektu v levé části okna a kliknutím na ikonu Start.

<p>Kliknutím na tlačítko start je možné zahájit stahování</p>

Kliknutím na tlačítko start je možné zahájit stahování

Kliknutím na tlačítko start je možné zahájit stahování

Po stažení stačí kliknout na název projektu pravým tlačítkem, zvolit první položku Open In Same Window a začít surfovat po stránce offline. Pro projekty je možné také vytvořit plánování a ke stahování aktuální podoby webů tak může docházet automaticky.

<p>Přehled všech stažených souborů u konkrétního projektu</p>

Přehled všech stažených souborů u konkrétního projektu

Přehled všech stažených souborů u konkrétního projektu

Bohužel i v tomto programu by uživatelé hledali češtinu marně, což je u takto kvalitní aplikace opravdu škoda.

<p>Neregistrovaná verze je bohužel dost omezena</p>

Neregistrovaná verze je bohužel dost omezena

Neregistrovaná verze je bohužel dost omezena

Offline Explorer

Mezi absolutní špičku v oboru se řadí i aplikace Offline Explorer. Stejně jako Teleport Pro je i tato aplikace placená. Vzhledem ke kvalitě ovšem není cena pohybující se kolem 750 Kč nijak vysoká. Bez zakoupení je možné aplikaci zdarma vyzkoušet po dobu 30 dní.
I zde mě opravdu potěšil průvodce vytvoření novým projektem. V českém jazyce provede uživatele těmi nejnutnějšími kroky, které jsou navíc často doplněny o vysvětlující popisek. Ten se může hodit především v případech, kdy si uživatel není volbou úplně jist, třeba při nastavení počtu úrovní stahování.

<p>Při spuštění aplikace je spuštěn také průvodce novým projektem</p>

Při spuštění aplikace je spuštěn také průvodce novým projektem

Při spuštění aplikace je spuštěn také průvodce novým projektem

Za velké plus tohoto programu opět zmiňuji kvalitně zpracované možnosti nastavení a také velkou rychlost stahování. Rovněž potěší také plánování stahování. Uvnitř samotného okna programu lze stažené soubory rovnou offline prohlížet.

<p>Omezení úrovně je zde velmi pěkně vysvětleno</p>

Omezení úrovně je zde velmi pěkně vysvětleno

Omezení úrovně je zde velmi pěkně vysvětleno

Kvalita aplikace je opravdu na vysoké úrovni a její jedinou vadou je právě to, že není k dispozici zdarma. Velké plus připisuji také samotnému rozhraní aplikace, které je na velmi pokročilé úrovni a každý uživatel se v něm jistě snadno vyzná.

<p>Web je možné uvnitř aplikace ihned prohlížet</p>

Web je možné uvnitř aplikace ihned prohlížet

Web je možné uvnitř aplikace ihned prohlížet

Ne každý zajásá

V době neomezeného připojení k internetu zmíněné aplikace díru do světa rozhodně neudělají. Přesto jistě existují uživatelé, kterým přijdou vhod a stanou se jejich užitečnými pomocníky buď při vykrádání obsahu cizích webů či jen stažení oblíbených stránek a následném prohlížení při dlouhých cestách bez internetu.

Z množství freewarových aplikací doporučuji jednoznačně HTTrack Website Copier. Pokud vám placení za software není cizí, pak můžete zvolit program Offline Explorer. Který program však uživatel zvolí, záleží jen na osobních preferencích a také požadavcích na aplikaci. Nejlepší je vyzkoušet si aplikaci na vlastní kůži a to je vždy možné zdarma.

<p>Oblíbený obrázek o tom, jak dlouho by trvalo stažení celého obsahu internetu</p>

Oblíbený obrázek o tom, jak dlouho by trvalo stažení celého obsahu internetu

Oblíbený obrázek o tom, jak dlouho by trvalo stažení celého obsahu internetu

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty