Hlavní navigace

Jak si stáhnout flash hry z internetu

<p>&#160;</p>
Moderní internetové stránky jsou plné dynamických prvků, které jsou často vytvořeny pomocí Adobe Flash. Jedná se hlavně o reklamní bannery, ale i zábavné hry. Umíte si je z webu stáhnout?
Roman Polášek 28. 11. 2009

Sdílet

Adobe Flash je moderní a zajímavá technologie, která umožňuje vytvářet na webu zajímavé a dynamické aplikace. Díky svým vlastnostem a možnostem se však s touto technologií setkáte hlavně v podobě reklam, přehrávačů nebo her. Otravné, blikající a všudypřítomné reklamy uživatele příliš nezajímají, avšak flash hry jsou často vyhledávány uživateli a existuje na internetu obrovské množství stránek, které se právě na poskytování těchto her specializují.

Flash hry jsou u uživatelů velmi oblíbeny hlavně díky jednoduchosti a pohodlí, které uživatelům dávají. Lze je totiž spouštět přímo v internetovém prohlížeči. Stačí si najít webovou stránku s flash hrami a během pár sekund už můžete hrát. Většinou se jedná o nenáročné a jednoduché hříčky, které zabaví na pár minut, maximálně hodin. Najdou se však i výjimky v podobě propracovaných her, kterým lze snadno propadnout. Flash hry nabízejí možnost rychlého odreagování a zábavy. Právě pro tento účel je mnoho uživatelů vyhledává a hraje. Mnoho uživatelů si však stále tyto hry spojuje s internetem. Ne vždy je však internet k dispozici. Naštěstí si lze tyto hry stáhnout k sobě do počítače stejně jako ostatní prvky zobrazené na internetové stránce. Může tak své oblíbené flash hry hrát i offline a nespoléhat se na internetové servery. Navíc nebudete muset čekat, než se hra vždy znovu stáhne. Jak si tedy můžete stáhnout flash hry?

iWisoft Flash SWF Downloader

Jednoduchým avšak velmi schopným nástrojem, se kterým stáhnete flash hry je iWisoft Flash SWF Downloader. V jediném prostém okně nabízí vše potřebné. Uživatelské rozhraní je přehledné, avšak vytknul bych mu použité písmo. Je příliš malé a některým uživatelům by mohlo působit potíže. Naopak musím vyzdvihnout rozložení prvků a jednoduchost, díky které se opravdu v aplikaci neztratíte. Ke stažení flash hry nebo jiné aplikace stačí vložit do prvního pole url adresu stránky, ze které chcete soubor stáhnout. Pak určit složku, do které mají být stažené soubory uloženy a pak už jen kliknout na tlačítko Download. Program automaticky vyhledá na stránce všechny swf soubory a stáhne je do vašeho počítače. Ty pak můžete otevřít v počítači pomocí internetového prohlížeče. Většinou se spolu s hrou stáhnou i další soubory (obvykle reklamy), ty lze však smazat a v počítači si můžete ponechat jen jediný soubor – samotnou hru.

<p>iWisoft Flash SWF Downloader - opravdu přehledné rozhraní</p>

iWisoft Flash SWF Downloader – opravdu přehledné rozhraní

iWisoft Flash SWF Downloader – opravdu přehledné rozhraní

IE7Pro

Používáte-li k prohlížení Internet Explorer, můžete vyzkoušet zajímavý doplněk IE7Pro, který doplní do tohoto prohlížeče spoustu nových funkcí. Kromě výborného správce stahování, gest myší nebo třeba ukládání formulářů nabízí i snadné stahování flash souborů z webu. Stačí podržet kombinaci kláves Ctrl a Shift a přejet kurzorem přes nějaký flash prvek na webové stránce. Okamžitě je uživateli nabídnuto uložení tohoto prvku do počítače. Jednodušší už snad ani stažení být nemůže. Velkou výhodou je, že určíte přímo jeden soubor, který se má stáhnout. Aplikace neprohledává zbytečně celou stránku či nestahuje zbytečnosti, které by byly stejně smazány.

SWF Catcher

Podobným doplňkem do internetového prohlížeče je SFW Catcher. Tentokrát už však není určen pouze pro Internet Explorer, ale na své si přijdou i uživatelé Firefoxu. Stačí si pouze stáhnout příslušnou verzi pro svůj oblíbený prohlížeč a doplněk do něj doinstalovat. Sám jsem vyzkoušel verzi určenou právě pro Firefox. Její použití je však o něco složitější, než u předchozích aplikací. Nejprve je nutné tento doplněk správně do prohlížeče nainstalovat. Poté jej můžete ve Firefoxu spustit přes nabídku Nástroje → Sothink SWF Catcher nebo pomocí ikony, která se však na panelu nástrojů standardně nezobrazuje a je nutné si ji manuálně přidat. Spuštění je také možné klávesovou zkratkou Alt + C. Po úspěšném spuštění doplňku se při levém okraji okna objeví nový sloupec, ve kterém jsou zobrazeny všechny swf soubory na stránce, kterou právě prohlížíte. Nyní už jen stačí kliknout pravým tlačítkem na tu pravou položku a zvolit možnost Save, tedy uložit.

<p>SWF Catcher - ukázka použití ve Firefoxu</p>

SWF Catcher – ukázka použití ve Firefoxu

SWF Catcher – ukázka použití ve Firefoxu

Cest je mnoho

Způsobů, kterými lze stáhnout flash aplikace z webu, je skutečně mnoho a jistě existují i další, které zde nejsou uvedeny. Existují více či méně pohodlné a jednoduché způsoby. Využijete-li některou z představených aplikací, rozhodně nebudete litovat. Z možných způsobů stažení flash animací nabízejí ty nejjednodušší. Který způsob vám vyhovuje nejvíce a jaké nástroje k němu používáte? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Autor článku