Hlavní navigace

Jak se za 20 let změnil výběr a schválení půjček?

 Autor: AdobeStock
Půjčky v našem světě existují odjakživa. Lidé si mezi sebou půjčovali dokonce ještě dříve, než vznikly peníze samotné. Tehdy šlo především o dobytek, nástroje nebo zbraně. Podle jakých kritérií si půjčky vybíráme dnes, na co si půjčujeme nejčastěji a jak se změnil schvalovací proces za poslední dvě dekády?
redakce 21. 4. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Půjčky v průběhu věků

Historicky první zaznamenaná půjčka pocházela z Mezopotámie a je stará více než 4 000 let. Půjčky byly velmi populární také ve starověkém Egyptě nebo Řecku, kde mohl člověk za neplacení dluhů skončit až v otroctví. Ve středověku, který je označován jako doba temna, se moci ujala církev. Ta měla za to, že jsou půjčky nemorální a zakázala jak je, tak i úroky.
Moderní bankovnictví přinesl až novověk. V 16. století vznikly papírové bankovky, které byly mnohem praktičtější než těžké mince. Zhruba ve stejné době vznikla v Itálii také první banka. Jmenuje se Monte dei Paschi di Siena a funguje dodnes.

 Velké změny přineslo až 20. století

V roce 1992 spustila Komerční banka v ulici Na Příkopě první online bankomat ve střední a východní Evropě. Nedlouho nato přišly platební karty pro širokou veřejnost a další vymoženosti moderní doby. A dnes už si bez online bankovních účtů, platebních karet nebo online půjček nedokážeme představit svět.

 Rychlejší vyřízení než kdy dříve

Ještě pár let zpátky bylo sjednání jakékoliv krátkodobé i dlouhodobé půjčky proces, který zabral týdny a v případě hypotéky i měsíce. Tehdy bylo nutné v průběhu vyřizování několikrát navštívit pobočku banky, sehnat potřebné dokumenty, podat žádost o půjčku, čekat na její vyhodnocení bankou a v případě schválení podepsat smlouvu o poskytnutí půjčky.

Banky musely všechny doložené dokumenty složitě ověřovat u příslušných institucí, proto se proces schvalování často natáhl o celé týdny. Dnes je díky internetu všechno rychlejší. Půjčky si teď můžeme snadno porovnat na internetu a sjednat si je za pár minut online. Stačí zadat příslušné parametry a online úvěrové kalkulačky vám spočítají výši úroku, měsíční splátky i RPSN.

Bonita klienta se dnes určuje pomocí tzv. scoringu. Do tohoto hodnocení vstupuje řada parametrů, jako je například věk žadatele, výše příjmů nebo záznamy v registrech.

Češi umí posoudit výhodnost půjčky lépe než před lety

Kromě samotného systému se samozřejmě mění i přístup lidí k výběru půjčky. Podle průzkumů se ukazuje, že se finanční gramotnost českého obyvatelstva zvyšuje. Lidé se lépe vyznají v pojmech, jako je RPSN nebo úrok z půjčky.
Mnohem více se také zaměřují na skryté poplatky, které před lety dělaly mnoha lidem největší problémy. Průzkum z roku 2012 například ukázal, že si lidé vybírali půjčky podle výše úroku a příliš je nezajímalo RPSN. Tedy ukazatel toho, jak je půjčka skutečně drahá. Jako viry zaplavují počítače, tak bohužel i trh s půjčkami zaplavily různé nekalé nabídky a nebankovní půjčky. Lidé jsou ale obezřetnější.

V dnešní době jsou Češi také více obezřetní a přemýšlí nad tím, na co si půjčují. V úvěrech jednoznačně vedou půjčky na auta, motorky, dovolené nebo i na spotřební oblečení. Většina Čechů by si naopak v žádném případě nepůjčila na dovolenou, sportovní vybavení nebo na splátky jiné půjčky.

Autor článku