Hlavní navigace

Jak se přihlásit k počítači pomocí obličeje?

Nebaví vás pro přihlášení k počítači psát heslo? Pak vyzkoušejte přihlášení jedním pohledem do webkamery. Tento způsob je nejen pohodlnější, ale mnohdy i bezpečnější. Jak na takovou vymoženost dosáhnout?
Roman Polášek 17. 3. 2010

Sdílet

Ochrana soukromí v počítači je velmi důležitá. Každý  má na disku soukromá data a byl by velmi nerad, kdyby k nim přistupoval i někdo další. Základní ochranou každého účtu v systémech Windows je nastavení hesla. To je pak nutné při každém přihlášení k počítači napsat, jinak není uživatel přihlášen. Tuto ochranu využívá zřejmě většina uživatelů, protože ji systém přímo podporuje. Neustálé psaní hesla však může uživatele obtěžovat a zdržovat. Navíc není ani příliš bezpečné. Prolomení krátkého a jednoduchého hesla je otázkou času, jinou možností je to, že vám heslo při psaní někdo odpozoruje či zaznamená.

Podstatně jinou ochranu nabízejí v dnešní době čtečky otisků prstů, kterými je vybavena většina notebooků. Stačí přejet prstem po čtečce a uživatel je ihned autorizován. V tomto případě je bezpečnost na mnohem vyšší úrovni. Bohužel jsou tyto čtečky doménou hlavně notebooků a ne každý ji má k dispozici. Možnost přihlásit se pomocí jednoduchého přejetí prstu je tak mnohým uživatelům zapovězena.

Mnohem zajímavější možností je ovšem přihlášení pomocí webkamery. Tento způsob kombinuje jak pohodlí, tak i vysokou bezpečnost. Navíc je velmi elegantní a jistě ohromí každého, kdo tento způsob přihlašování jenom spatří. A jak na něj?

Luxand Blink!

Klíčem k této vymoženosti moderní techniky je samozřejmě webkamera a hlavně aplikace Luxand Blink! Jedná se o freeware aplikaci, která dokáže spojit funkce vaší webkamery a možnosti přihlášení k systému Windows. Je určena pro systémy Windows Vista a 7 v 32 bitové verzi. Instalace je snadná a měla by proběhnout bezproblémově.

<p>Na přihlašovací obrazovce uvidíte i záběr webkamery</p>

Na přihlašovací obrazovce uvidíte i záběr webkamery

Na přihlašovací obrazovce uvidíte i záběr webkamery

Po úspěšném ukončení instalace a spuštění programu je uživateli nabídnut průvodce, kterým lze program v několika málo krocích nastavit. Tím hlavním, čím průvodce začíná, je zachycení obrazu vašeho obličeje. Pomocí animace vám vysvětlí, jak se před kamerou pohybovat pro co nejlepší sejmutí obrazu. Pro sejmutí obrazu obličeje je důležité otočit hlavou z jedné strany na druhou, tak jak to ukáže animace v průvodci. Jen tak bude zaznamenán co nejlepší vzor, který pak bude použit pro přihlášení. Zakončením průvodce je nastavení hesla pro váš účet. Přihlásit je totiž budete moci nejen pomocí vaší tváře, ale i pomocí hesla. Nyní už můžete nový způsob přihlášení vyzkoušet.

<p>Návod na zachycení obličeje</p>

Návod na zachycení obličeje

Návod na zachycení obličeje

Program toho ovšem nabízí ještě více. Běží spuštěný na pozadí a jeho ikonu naleznete v oznamovací oblasti. Program lze ovšem spustit ještě jako každou jinou aplikaci, třeba pomocí zástupce v nabídce start.

<p>Hlavní okno aplikace disponuje jen několika tlačítky</p>

Hlavní okno aplikace disponuje jen několika tlačítky

Hlavní okno aplikace disponuje jen několika tlačítky

Okno programu je velmi malé a nabízí jen několik tlačítek pro základní ovládání. Tím prvním a nejdůležitějším je tlačítko pro zapnutí či vypnutí přihlášení pomocí detekce tváře. Druhé tlačítko nabízí možnost smazat zaznamenaný obraz tváře a opětovným kliknutím můžete vytvořit nový. Třetím tlačítkem je výběr webkamery. Čtvrté vede do poměrně pěkně a podrobně zpracované nápovědy. Pokud si tedy nebudete vědět s něčím rady, tudy je ta správná cesta k vyřešení každého problému. Pátým tlačítkem je možnost zapnutí či vypnutí spouštění programu při startu systému. Poslední tlačítko nabízí pohled do historie. Aplikace si totiž uchovává všechny obrazy pořízené při pokusu o přihlášení. Vidíte v přehledném časovém řazení nejen sebe, ale i všechny ostatní, kteří se snažili k počítači přihlásit. Bude-li to někdo zkoušet na váš počítač třeba s vaší fotografií, můžete to později vidět v historii. Je tedy velmi užitečným pomocníkem.

<p>Historie přihlášení</p>

Historie přihlášení

Historie přihlášení

Možnosti této aplikace zakončuje volba v hlavním okně, kdy si můžete vybrat, jak moc přísná kontrola obličeje bude uplatňována. Můžete zvolit buď High Security, tedy přísnou ochranu, která vyžaduje dobrou shodu obličeje se vzorem, nebo High Convenience, která splňuje spíše požadavky na pohodlí a nevyžaduje takovou přesnost. Osobně doporučuji spíše první možnost, která mě nikdy nezklamala a vždy mě rychle přihlásila.

Algoritmus detekce a porovnání obličeje v aplikaci je velmi vyspělý a kvalitní. Nezklame ani v případě, kdy změníte účes nebo se třeba několik dní nebudete holit.

Nevýhody?

Ačkoliv se může zdát, že je přihlášení pomocí webkamery bezchybné, má přece jenom jednu mouchu. Tou je přihlášení za špatných světelných podmínek. Při nich není váš obličej dostatečně osvětlen a nemusí vás kamera správně rozpoznat. Naštěstí můžete i při těchto podmínkách použít přihlášení pomocí hesla.

Láká-li vás tento způsob přihlášení k počítači, mohu vám jej jen doporučit. Sám jsem si na něj za krátkou dobu velmi zvykl a hodlám u něj zůstat i nadále. Stačí sednout k počítači a ten už vás sám přihlásí. Jedná se o rychlý způsob, který je nejen efektní, ale hlavně bezpečný.
 

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty