Hlavní navigace

Jak na sdílení souborů s přáteli

V článku se dozvíte, jak jednoduše a rychle sdílet soubory přes internet s přáteli. Jak si nastavit účty pro jednotlivé uživatele, jaké práva jim můžete přidělit a také jak odpojovat nebo přímo blokovat nezvané hosty.
Martin Zachar 12. 11. 2009

Sdílet

FTP (File Transfer Protocol) je protokol určen pro vzdálenou správu (vzdálený přenos) souborů. Znamená to, že se můžete z vašeho počítače připojit na jiný (vzdálený počítač) někde na síti a podle přidělených práv stahovat, nahrávat, mazat a přejmenovávat soubory a procházet složky. 

Proč použít FTP klienta?

Většina z uživatelů používá nějaký program pro rychlou komunikaci a zároveň pro posílání souborů, jakým je například Skype, ICQ, QIP nebo Miranda. Tyto programy dovolují tedy jak posílat zprávy, tak také soubory. Avšak mnohdy není podpora funkce pro soubory dostačující a tak dochází například k výpadkům, nepovedeným přenosům apod. Pokud tedy chcete poslat data z jednoho počítače na jiný (vzdálený), není jednoduššího způsobu, než využít FTP klienta.

Další možností je ještě využít některý z upload serverů na webu, jakými jsou rapidshare, czshare apod., avšak to vyžaduje dvakrát tolik času pro přenos (nahrání a poté teprve stažení), přičemž je spousta těchto služeb omezena různými podmínkami či limity.

 

Zobrazení běhu serveru v programu Cerberus.

Cerberus

Jedním z nejoblíbenějších aplikací pro přenos souborů se stal Cerberus. Jedná se o nenáročnou freeware aplikaci (pro osobní použití, ne komerční), která umožňuje spravovat uživatelské účty pomocí klikacího rozhraní, šifrovat pomocí SSL a TLS a podporuje dokonce protokol IP verze 6 (IPv6). 

Nastavení uživatelských účtů

Při prvním spuštění programu jste vyzváni k vytvoření prvního uživatelského účtu. Přitom nastavujete jméno, heslo, přístupný adresář a základní přístupová práva.

Pokud chcete přidat další uživatele nebo první účet editovat, v samotném rozhraní aplikace přejděte přes menu Configuration a User management do příslušného okna. Do stejné části programu se také dostanete pomocí ikony zobrazující dva človíčky.

V novém okně si v horní polovině můžete vytvářet, mazat či editovat uživatelské účty. Pro to je vám umožněno měnit přihlašovací hesla, maximální počet uživatelů přihlášených na jeden účet, apod.

Pokud si na některý účet kliknete, můžete v dolní části okna editovat adresáře, do kterých má uživatel přístup, popřípadě přístupová práva k jednotlivým složkám (stahování, nahrávání, přejmenovávání a mazání souborů, vytváření složek a zobrazení skrytých složek).

Jestliže budete chtít, můžete si vytvářet i uživatelské skupiny, ke kterým se dostanete přes druhou položku v levém menu ve stále stejném okně pro nastavení účtů.

 

Správa uživatelských účtů a adresářů.

Blokování

Výbornou vlastností FTP klientů je možnost nastavit si blokování některých IP adres. Cerberus tuto možnost samozřejmě také poskytuje. Můžete ji najít buďto opět v menu Configuration pod IP manager nebo pod ikonou (planeta s červeným štítem) vpravo od nastavení uživatelských účtů.

V první záložce si nastavujete přímo rozsah IP adres. Máte na výběr ze dvou možností. Uvedené IP adresy mohou být buďto ty s povoleným přístupem (žádné jiné se nepřipojí) anebo se zakázaným (právě tyto se nepřipojí).

Druhá záložka (Auto-blocking) umožňuje nastavit automatické blokování uživatelů (na uvedený čas nebo navždy) po určitém počtu nezdařených přihlášení.

 

Zobrazení průběhu stahování.

Spuštění

Jakmile máte vše nastaveno, můžete v ikonovém menu kliknout na zelené tlačítko pro spuštění serveru, popřípadě jej spustit přes menu File tlačítkem Start server. V dolní liště můžete vidět stav připojení (online / offline, počet aktuálně přihlášených uživatelů, momentální upload a download).

V pravé části aplikace můžete vidět další informace, jako je vaše IP adresa, maximální možný počet připojených, port, na kterém aplikace naslouchá a rozhraní (interface). U jednotlivých rozhraní máte napsány IP adresy, na kterých běží a kterékoliv z nich můžete pomocí zaškrtávacího boxu kdykoliv vypnout.

V hlavní části okna máte čtyři záložky. První obsahuje výpis aktivit na vašem FTP serveru. Druhá záložka zobrazuje aktuální připojení. Kterékoliv z nich můžete buďto zrušit, pokud na něj kliknete a v horním menu zvolíte ikonu znázorňující červené přeškrtnutí, nebo zablokovat IP adresu uživatele kliknutím na druhou červenou ikonu. Třetí záložka obsahuje aktuální přenosy souborů, čtvrtá statistiky celkové aktivity serveru.

 

Výpis aktivit na serveru.

Přihlášení se k serveru

Nyní již máte tedy běžící server, ale jak se na něj mohou přihlásit vaši přátelé? Jednoduše jim pošlete vaši IP adresu (rozhraní) spolu s přihlašovacím jménem a heslem. Oni zadají do adresní řádky internetového prohlížeče tento tvar: ftp://přihlašovací_jméno:heslo@ip_adresa, kam samozřejmě místo popisků napíší vámi poslané údaje.

Po přihlášení se k serveru pomocí prohlížeče Mozilla Firefox.

Druhou možností je se přihlásit pomocí jiného programu, který podporuje FTP připojení. Tuto funkci ovládá například i Total Commander. V něm si v horním menu vyberete Síť, dále FTP - připojit se, v novém okně zvolíte Nové připojení a jednotlivé údaje zadáte do polí hostitel, jméno, heslo.

Problémy mohou nastat, pokud nemáte veřejnou IP adresu a chce se k vám připojit kamarád mimo vaši LAN síť. Podrobný návod v takovém případě naleznete přímo na stránkách Cerberu.

 

Nastavení připojení v Total Commanderu.

Závěr

V článku jsme se podívali na výborný a velmi rozšířený program, který slouží k vytváření FTP serveru na vašem počítači. Umožňuje šifrování, správu uživatelských účtů, blokování IP adres a sledování aktuální činnosti na serveru. A to vše zdarma.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty