Hlavní navigace

Jak na Rapidshare.com

Co nám fenomenální Rapidshare nabízí a k čemu slouží? Jak z něj stahovat, nahrávat a efektivně jej využít? Kde zakoupit účty, jaký prostor pro svá data získáte a jaké výhody to přináší?

Sdílet

Server Rapidshare.com je tu „teprve“ třetím rokem a již si získal pevnou pozici, mezi nejnavštěvovanějšími stránkami na internetu. O jeho kvalitách svědčí nejen počet návštěvníků, ale i země původu. Švýcaři dělají vše kvalitně a to platí i o Rapidshare, který vyniká svojí rychlostí a stabilitou, se kterou ostatní filehostingy nezřídka mívají potíže. To vše je pak oblečeno do jednoduchého webového rozhraní.

Úvod

Rapidshare.com je jedním z nejznámějších a nejlepších světových filehostingů. Nabízí uživatelům stabilní, rychlý a jednoduchý download/upload souborů ke kterým můžete přistupovat odkudkoli. Slouží především jako místo pro zálohu a úložiště soukromých dat, o která se můžete podělit zasláním odkazu. Poslední dobou o něm slýcháme především ze světa warezu a internetového pirátství. České velice tolerantní zákony  ohledně stahování obsahu chráněného autorským právem z internetu jen nahrávají dalšímu rozšíření.

Rapidshare.com je jedním z nejpoužívanějších a nejlepších filehostingů

Spolu s PirateBay leží v žaludcích ochránců autorských práv, neboť se stal oblíbeným úložištěm filmů,hudby, nejrůznějšího software a dalších dat pro warezáky. Již dříve byl nabádán k filtraci a kontrole svého obsahu, ke kterému nakonec nedošlo, neboť se hájil " Nechceme zasahovat do soukromí svých uživatelů" a u soudu s tím uspěl. Tudíž se stal opravdovým rájem warezu. Ruku na srdce – filtrovat takový objem dat, mnohdy zabalených a zaheslovaných, je stejně nemožné efektivně kontrolovat.

To je patrně to, co vyneslo Rapidshare do výšin a velkých zisků plynoucích z premium účtů .  Další věcí, kterou vyniká, je objem dat  pohybující se v řádu mnoha petabajtů. Všechny jeho servery běží v tzv. mirrorech a tak se o svá data nemusíte bát.

Kde zakoupit účet ?

Pokud chcete využít rychlost vašeho připojení na maximum,  budete muset sáhnout po placeném účtu a musím říct, že jsem se za dobu co ho používám nesetkal s nějakým poklesem rychlosti a vždy vše jelo naplno. Pro vaše data je k dispozici místo o velikosti  pěkných 500 GB a stáhnout můžete 5 GB denně. Co nestáhnete se vám převede do dalších dní, maximálně však můžete mít k dispozici „pouze“ 25GB. 

Z Rapidshare se dá samozřejmě stahovat i bez tzv. premium účtu, avšak s jistým omezením. Pokud si účet nezakoupíte, budete nuceni před i mezi stahováním čekat a omezení rychlosti také není zrovna příjemné. Největším a  prvním českým distributorem Rapidshare.com účtů je server predplacenky.cz. Jedná se o velice dobrý obchod, kde k účtu získáte záruku proti krádeži a spolehlivou podporu. 

První a největší český prodejce RS účtů predplacenky.cz

Samozřejmostí je možnost zakoupit účet přímo na webu Rapidshare.com, ale lepší podporu  pro ČR naleznete u serveru predplacenky.cz.

Kolik takový účet stojí? To záleží především na délce po kterou ho chcete vlastnit, v nabídce je od 1 měsíce po 1 rok s cenou od 233 do 1669 Kč. Způsobů platby je veliké množství od složenky po PayPal.

Aby jste po určité době nemuseli účet znovu kupovat a tím pádem přijít o nahraná data,  je možno ho prodloužit za stejnou cenu jako stojí nákup nového účtu. Za každý měsíc, který si zaplatíte vám RS připíše 1000 bodů, které je možno následně vyměnit za různé odměny, nebo prodloužení účtu.

Download/Upload managery

Soubory nahrané na Rapidshare bývají často rozděleny do tzv. partů (částí), nejčastěji ve formátu RAR. A pokud by stahovaný soubor byl rozdělen na 20 částí, určitě by se vám nechtělo postupně se proklikávat ke stažení každého linku zvlášť. K tomuto účelu slouží  download managery, kterých si tu pár freeware představíme.

Rapidshare samozřejmě pro své uživatele nabízí svůj Rapidshare Manager pro pohodlné nahrávání a stahování dat. Umožňuje stejně jako všechny ostatní stahování více linků najednou. S velkou předností a tou je upload/download větších souborů než je běžných 100 MB až  2GB. Instalace je v tomto případě nutná. Lokalizace pokulhává a budete se muset spokojit s angličtinou. Jelikož se jedná o klient přímo od RS je plně optimalizovaný a stále vyvíjený.

 Oficiální Rapidshare Manager nabízí download i upload se spoustou nastavení a výhod

Dalším velice používaným a kvalitním managerem je Rapget.RS z českých dílen. Program není nutné instalovat a běží velice svižně. Oproti RS Manageru má příjemnější a především plně lokalizované rozhraní, které si oblíbíte.  Videonávod na stránkách výrobce vám během několika minut ukáže důležité funkce a nastavení programu (viz. popis funkcí programu zde na stahuj). Naleznete tu i online shop, kde můžete zakoupit premium účet. Samozřejmostí je free download bez  premium accountu. K dispozici je i placená verze, která nabízí pár užitečných funkcí navíc a to za 100Kč na 1 rok . Pokud nepoužíváte Rapidshare k nahrávání, ale pouze ke stahování bude Rapget.RS tím pravým.

Český program Rapget.RS nenabízí upload, ale vynahradí to spoustou jiných funkcí

Pokud neplánujete stahovat soubory rozdělené na více částí, nebo vám nevadí troška klikání , jistě vám postačí webový prohlížeč. Alternativ je opravdu mnoho a výběr konkrétního nechám na vás.

Více podobných programů naleznete zde.

 Závěr

Rapidshare.com je jedním z nejspolehlivějších a nejbezpečnějších míst pro vaše data. Za celkem příznivou cenu vám nabídne obrovský prostor, rychlost, bezpečí a příjemné rozhraní. Podobných služeb je opravdu mnoho, za zmínku stojí např. Megaupload.com, hellshare.com. Z českých projektů jmenujme například edisk.cz, czshare nebo ulozto.cz . Každý z filehostingů má své pro a proti, ale stejných kvalit jako rapidshare.com většinou nedosahují.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty