Hlavní navigace

Jak na multimediální počítač

<p>&#160;</p>
Pokud vám nevyhovuje Windows Media Center nebo ho v systému nemáte a chtěli byste využívat výhod, které podobný multimediální program nabízí, máte na výběr i z freeware alternativ. V tomto článku se podíváme na některé z nich.
Josef Vavřina 3. 11. 2009

Sdílet

Už dávno nejsou počítače jen nehezkou šedivou bednou, na kterou se ukládá prach někde pod stolem. Jejich využití se rozrůstá a pokud si pořídíte například hezký case, tak ho nechcete nechávat stále pod stolem. Chtělo by to mít tento skvost někde vystavený, například v obývacím pokoji u televize a sledovat filmy z počítače pohodlně z pohovky a ovládat jej dálkovým ovladačem. Jenže pak je tu problém s pohodlností ovládání jednotlivých programů na dálku. Vhodnější by přeci jen byl jeden samostatný program, který zvládne přehrát filmy, hudbu, zobrazovat fotky z dovolené atd. Navíc by měl i hezky vypadat, chceme si užívat pohodlí, ke kterému patří i dobrý vizuální dojem. Všechny tyto nároky (a mnohem víc) splňuje Windows Media Center, který ale nemusí každému vyhovovat. Pojďme se podívat na freeware alternativy. Tyto programy jsou ale samozřejmě vhodné i pro používání na samotném PC.

XBMC Media Center

Prvním ze zkoušených programů je XBMC Media Center. Ze všech programů zmíněných v tomto článku je největší objemem instalačního souboru. Něco málo přes 80 MB není v dnešní době moc a tak vás možná překvapí jeho funkčnost a grafické zpracování. Vizuální dojem je vždy ten první a musím se přiznat, že jsem byl velmi mile překvapen nejen hezkým vzhledem ale i plynulostí ovládání i na mém nepříliš výkonném notebooku.

<p>Prostředí XBMC Media Center zapůsobí příjemným dojmem</p>

Prostředí XBMC Media Center zapůsobí příjemným dojmem

Úvodní obrazovka XBMC Media Center dává tušit, že s tímto programem si dali tvůrci velké množství práce

Pokud znáte ovládání Windows Media Center, nebudete zde tápat a vše vám přejde rychle do krve. Což vlastně i nováčkům, ovládání je velmi intuitivní a rychlé. Pokud neovládáte přednastavený anglický jazyk, budete se muset prokousat k češtině. Nejdříve musíte tedy přidat do knihoven svá videa, hudbu a obrázky a až poté si je prohlížet. Toto je nutné „zlo“ a pro pozdější pohodlí důležité. Media v knihovnách si můžete prohlížet v několika různých pohledech a náhledech až možná nebudete vědět, který si vlastně vybrat. Zase musím pochválit rychlost, kterou bych až tolik neočekával například při přidávání nebo odebírání do/z knihoven, vzhledem třeba k průhledným oknům.

<p>Díky XBMC Media Center můžete sledovat například i počasí</p>

Díky XBMC Media Center můžete sledovat například i počasí

XBMC Media Center zobrazí i aktuální počasí a jeho předpověď na následující dny

XBMC Media Center je velmi kvalitní multimediální aplikace nabízející široké možnosti a pohodlí. Z testovaných programů na mě zapůsobila s přehledem nejvíce a určitě bych se nebál srovnání s Windows Media Center, které je sice pokročilejší, ale pokud jeho funkce nevyužijete naplno a spokojíte se „jen“ s těmi, co nabízí XBMX Media Center, tak si mohou tyto aplikace konkurovat.

MediaPortal

Další možností je aplikace s názvem Media Portal. Uživatelské rozhraní už není tak hezky provedené jako u XBMC Media Center, což je ale především věc vkusu. Horší to je s jazykovou podporou, kde chybí nabídka českého jazyka. To sice není takový problém, vždyť většina výrazů v této oblasti je známá (nebo je dokonce i používá) každému, ale pro někoho to může být překážka nepřekonatelná.

<p>Vzhledově není Media Portal tak povedený jako XBMC&#160;Media Center, přesto se ale nemá za co stydět</p>

Vzhledově není Media Portal tak povedený jako XBMC&#160;Media Center, přesto se ale nemá za co stydět

Úvodní obrazovka aplikace Media Portal sice za XBMC zaostává, ale nemá se za co stydět

Zatímco konkurent XBMC si vysloužil pochvalu za rychlost, tak Media Portal je na tom mnohem hůř. Nejen, že reaguje velmi pomalu na stisk kláves, ale i odezva programu je hodně pomalá. Nevím, zda je to chyba programu obecně nebo jen slabší kompatibilita s Windows 7, ale programu se podařilo zamrznout několikrát v průběhu pár minut. Na klávesy reagoval buď se zpožděním nebo vůbec, jako v případě kombinace alt+enter (Media Portal se nespouští maximalizovaně), která bývá účinná až po několikerém opakování. Práce s multimedii je podobná jako v předchozím případě.

<p>I Media Portal nabízí možnost sledování počasí</p>

I Media Portal nabízí možnost sledování počasí

I s aplikací Media Portal můžete sledovat počasí. Bohužel se ale jako zbytek aplikace nechová zrovna správně, zde například mizí hodnoty

Windows Media Center

Chtěl jsem vyzkoušet další freeware multimediální aplikace, ale zabránila mi v tom buď nemožnost jejich instalace nebo spuštění. Nakonec se tedy podíváme na Windows Media Center, který je součástí systému Windows. Nejsem si úplně jistý jeho historií, ale součástí Windows se stal až nedávno ve Windows Vista, předtím v XP byla jen jedna verze nazvaná XP Media Center Edition.

<p>Windows Media Center ve Windows 7</p>

Windows Media Center ve Windows 7

Vzhled Windows Media Center integrovaného ve Windows 7

Windows Media Center je profesionální aplikací s možnostmi, s kterými se nemohou předchozí dvě rovnat (s jejich množstvím a šířkou). Přesto není tolik používaný, jak by si asi Microsoft přál a jak by si také díky kvalitě zasloužil. Alespoň v našich končinách zatím nenastal čas, kdy je obvyklé mít počítač připojený k televizi jako součást vybavení obývacího pokoje.

Závěr

Přiznám se, že XBMC Media Center mě velmi překvapil a zalíbil se mi. MediaPortal poněkud zchladil mé nadšení, ale přesto se jedná o robustní aplikaci, která si své příznivce najde. Windows Media Center je kapitola sama o sobě, nevěnoval jsem se jejím možnostem, jen jsem se snažil porovnat freeware aplikace s možnostmi tohoto profesionála.

Autor článku