Hlavní navigace

Jak na lepší schránku ve Windows?

Kombinace CTRL+C a CTRL+V jsou zřejmě nejznámějšími klávesovými zkratkami ve Windows. Využívá se při nich schránka, která je však ve Windows velmi omezena. Jak tuto schránku vylepšit a dodat jí nové funkce?
Roman Polášek 10. 4. 2010

Sdílet

Součástí každého systému Windows je schránka, v originále nazvaná clipboard. Jde o nedílnou část, která je využívána při kopírování čehokoliv při práci na počítači. Pokud potřebujete duplikovat text, obrázky či jiné soubory, zřejmě je nejčastějším postupem jejich zkopírování a následné vložení. Právě při této operaci je schránka využívána. Díky této vymoženosti nemusíme zdlouhavě opisovat texty z jedné aplikace do druhé či složitě přesouvat soubory. Schránka je výborným pomocníkem a každý ji jistě používá.

Kapacita této schránky je však velmi malá a to je jejím hlavním omezením. Schránka si totiž uchovává pouze poslední zkopírovanou položku. Položky, které byly zkopírovány dříve, se ve schránce již nenacházejí. Rychle tak můžeme přijít například o text, který jsme zkopírovali z internetové stránky, ale ještě nestihli vložit jinam. Právě tyto nedostatky schránky řeší speciální aplikace, které dokážou se schránkou mnohem lépe pracovat a poskytují funkce, které velmi přispívají ke komfortu při práci na počítači.

MyClipboard

Miniaturní a velmi povedená je aplikace MyClipboard. Je zdarma a nemusí se dokonce ani instalovat. Hned po stažení je možné její spuštění. Najdete ji pod ikonkou složky vpravo dole na obrazovce v oznamovací oblasti.

A jak aplikace pracuje a rozšiřuje možnosti klasické schránky? Běží na pozadí a monitoruje vše, co kopírujete do schránky. Monitoruje text, obrázky, dokumenty i další soubory. Zkrátka vše, co jste se rozhodli zkopírovat. Každou položku zaznamená a pamatuje si mnoho těchto objektů zpětně. Tento postup má tu výhodu, že můžete do schránky kdykoliv vrátit to, co v ní bylo dříve. Tento výběr můžete uskutečnit právě pomocí ikony programu. Stačí na ni kliknout pravým tlačítkem a ihned získáte přehled o posledních zkopírovaných položkách. Ty jsou navíc roztříděny do více kategorií. Pokud chcete kteroukoliv znovu umístit do schránky, stačí ji vybrat kliknutím. Celý postup je velmi snadný. Pokud chcete veškeré uchované položky vymazat, stačí vybrat příkaz Clear Items a jsou pryč.

<p>MyClipboard - moderní a líbivé rozhraní</p>

MyClipboard – moderní a líbivé rozhraní

MyClipboard – moderní a líbivé rozhraní

Jak vidíte, celý princip fungování aplikace je jasný a jednoduchý. Aplikace přidává schránce paměť. Pamatuje si více položek a tím nehrozí ztráta dat ve schránce, která jste ještě nestihli někam jinam vložit. Tento způsob umožňuje rovněž zrychlení práce, kdy stačí pouze kopírovat a vkládat až později.

ClipX

Velmi podobně fungujícím programem je ClipX. Je také zdarma, ale jeho funkční výbava je na vyšší úrovni. Nabízí nejen více funkcí a nastavení, ale i rychlejší a hromadnější přístup.

Základem je opět ikona v oznamovací oblasti, která monitoruje veškerá data, která prošla schránkou. Zaznamenává jejich historii a stejně jako program MyClipboard umí i ClipX jejich opětovné použití. Stačí na ikonu kliknout levým tlačítkem a rozbalí se celý seznam několika posledních obsahů schránky. Aplikace zaznamenává jak text, tak i obrázky. U obrázků dokonce nabízí náhled.

<p>ClipX - seznam položek, které byly ve schránce</p>

ClipX – seznam položek, které byly ve schránce

ClipX – seznam položek, které byly ve schránce

Aplikace je vybavena rovněž nastavením, které byste měli rozhodně navštívit. Měnit lze počet položek, které si program pamatuje, ikonu programu či limity pro zobrazení textu a grafických souborů. Aplikace je vybavena rovněž klávesovými zkratkami, díky kterým můžete k položkám přistupovat ještě rychleji. Výhodou programu je i funkce, díky které můžete aplikaci říct, jaký typ dat má monitorovat. Pokud nechcete ukládat obrázky, aplikace je bude směle ignorovat.

<p>ClipX - náhledy obrázků a textu</p>

ClipX – náhledy obrázků a textu

ClipX – náhledy obrázků a textu

Clipboard Recorder

O něco jednodušší je Clipboard Recorder, který však disponuje něčím, co výše uvedené programy nemají. Tím je plovoucí okno na ploše, které je umístěno nad ostatními okny a zobrazuje obsah schránky. I tato aplikace zachytává všechny změny ve schránce a dokáže si je zapamatovat. Pro obsah schránky však nemusíte nikam klikat a vždy jej vidíte v malém okně. Rovněž lze jedním kliknutím vybrat kterýkoliv předchozí objekt ve schránce.

<p>Clipboard Recorder - plovoucí okno na ploše</p>

Clipboard Recorder – plovoucí okno na ploše

Clipboard Recorder – plovoucí okno na ploše

Aplikace dokonce ukládá seznam položek při vypnutí programu a po jeho opětovném spuštění máte znovu přístup k dřívějšímu obsahu schránky. Toto volbu a také mnohé jiné můžete upravit v nastavení programu.

<p>Clipboard Recorder - nastavení počtu položek nebo automatických aktualizací</p>

Clipboard Recorder – nastavení počtu položek nebo automatických aktualizací

Clipboard Recorder – nastavení počtu položek nebo kontroly aktualizací

Proč to Windows ještě neumí?

Již mnoho let neprošla schrána ve Windows žádným viditelným vývojem. Většina uživatelů si jistě vystačí s prostým heslem kopírovat a vložit, mnozí by však jistě uvítali pokročilejší možnosti. Je trochu škoda, že po tolika letech vývoje neumí operačním systém tak základní a užitečnou věc. Naštěstí jsou zde aplikace, které nedostatky Windows kompenzují, a my tam můžeme používat skutečně plnohodnotnou schránku, se kterou je radost pracovat. Omezují-li vás možnosti standardní schránky, jistě vyzkoušejte některou specializovanou aplikaci, nabídne nevídané pohodlí a praktické funkce.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty