Hlavní navigace

Jak na kompletní změnu plochy a hlavního panelu

Chcete si upravit vzhled plochy a hlavního panelu, ale chcete se vyhnout zdlouhavému nastavování? V článku vám představíme aplikaci SharpEnviro, která vytvoří nové vizuální prostředí spolu s dalšími užitečnými funkcemi.
Martin Zachar 14. 7. 2010

Sdílet

Nejčastější interakcí se systémem Windows je většinou práce na ploše. Proto je důležité, aby plocha obsahovala všechna potřebná tlačítka a dokázali jste se pomocí ní kamkoliv rychle dostat. K tomu slouží ikony na ploše, hlavní panel, menu start a nejrůznější prográmky, které si můžete nainstalovat. A právě těmito prográmky si většinou přetváříte plochu k obrazu svému. Pokud však chcete změnit plochu komplexněji, je třeba vynaložit hodně úsilí při používání malých prográmků, než docílíte svého. Avšak můžete využít již nějakého předpřipraveného prostředí nebo tzv. shellu, který změní plochu celkově. Jedním z takových prostředí je i SharpEnviro (také známé pod jménem SharpE).

Změněná plocha a hlavní panel pomocí SharpEnviro.

SharpEnviro

Hned zpočátku je třeba upozornit, že SharpEnviro není kompletní náhradou za prostředí Explorer, ale nahrazuje pouze některé jeho části. Hlavními změněnými částmi jsou hlavní panel, menu start, ukazatele myši a plocha. Zachovává vzhled oken a všech aplikací (alespoň já jsem nenašel žádnou, která by vypadala jinak).

Hlavní panel na dva menší

Prvním a největším rozdílem je rozdělení hlavního panelu na dva menší (jako je tomu například v Ubuntu), které jsou ještě rozděleny vždy na levou a pravou část. Samozřejmě si můžete kterýkoliv z nich vypnout nebo upravit podle svého. Ve výchozím nastavení vypadají následovně (vždy popsáno zleva doprava):

Na horním panelu si můžete vybrat mediální přehrávač, který zde budete ovládat.

Horní panel (levá část):

  • Tlačítko pro nastavení panelů
  • Tlačítko SharpE, které je náhradou za tlačítko Start
  • Tlačítko pro nastavení prostředí
  • Poznámky
  • Příkazový řádek
  • Textové políčko jako obdoba příkazu Spustit z menu Start
  • Ukazatele činnosti procesoru a pamětí

Horní panel (pravá část):

  • Ovládání mediálních přehrávačů spolu s výběrem přehrávače
  • Nastavení hlasitosti systému
  • Několik ikon pro rychlé spuštění
  • Tlačítko pro nabídku vypnutí systému

Náhledy oken spuštěných aplikací se podobají těm z prostředí Explorer.

Dolní panel (levá část):

  • Tlačítko pro nastavení panelů
  • Tlačítka pro přepínání mezi virtuálními plochami
  • Ikony spuštěných a připnutých aplikací (jako na hlavním panelu prostředí Explorer)

Dolní panel (pravá část):

  • Oznamovací oblast
  • Hodiny

Změny panelů a plochy

Seznam programů v menu start můžete najít pod tlačítkem SharpE. Pokud je delší než určitý limit, bude rozdělen na více stran, které můžete postupně otevírat tlačítkem Next page.

Důležitou změnou je umístění celé oznamovací oblasti přímo na dolní panel. Není umožněno ikony skrývat. K dispozici je ještě seznam všech těchto ikon spolu s názvy skrytý pod malou šipkou vlevo od ikon.

Také spuštěné aplikace mají na dolním panelu ikonu spolu s názvem, což lze v prostředí Explorer skrýt pouze pod ikonu.

Možnost odeslání aplikace na jakoukoliv virtuální plochu.

Důležitou novinkou oproti prostředí Explorer, která je v Linuxu již dlouho zaběhnutou funkcí, jsou virtuální plochy. K dispozici máte čtyři. Na každé ploše můžete mít spuštěny aplikace, které na ostatních plochách nevidíte. Každou aplikaci můžete odeslat na libovolnou plochu.

Co se plochy týká, pak jsou změněny systémové ikony jako Počítač, Ovládací panely, Koš atd. Také kontextová nabídka pod pravým tlačítkem myši je uzpůsobena novému prostředí. V ní najdete stejné možnosti jako pod tlačítkem SharpE na horním panelu. Jestliže se vám stýská po vaší staré ploše, můžete ji otevřít pomocí ikony Explorer desktop na ploše SharpEnviro.

Kontextová nabídka na ploše. Lze si všimnout tlačítko Next Page u menu start.

Jak si upravit panely?

Pokud si chcete upravit samotné panely a jejich části, využijte k tomu připravené tlačítko vlevo na každém panelu. První nejvíce viditelnou změnou je skin, který si můžete zvolit ihned v otevřeném menu. Několik je již připraveno k použití, další si můžete stáhnout z webu nebo vytvořit sami.

Pokud chcete upravit panel, klikněte v menu na Bar manager. V novém okně si můžete zvolit buďto Toolbar (horní panel) nebo Taskbar (dolní panel). Poté lze v horní části kliknout na ikonu tužky, která vyvolá nastavení panelu. Také můžete kliknout na Add, které vyvolá dialog pro vytvoření nového panelu. Ten lze však vytvořit pouze poté, co nastavíte více místa pro panely nebo zmenšíte či smažete některý z existujících panelů.

Možnosti úpravy jednoho panelu.

Jestliže chcete upravit části panelu, klikněte na tlačítko Edit u zvoleného panelu. Objeví se dva seznamy (levá a pravá část panelu), které obsahují jednotlivé části. Kteroukoliv z nich si můžete smazat, posunout nahoru nebo dolů. Pomocí tlačítka Add můžete přidat novou část. To opět vyvolá dialogové okno se seznamem modulů a výběrem levé nebo pravé části panelu.

Úprava prostředí

Pokud chcete celkově upravovat prostředí nebo některou jeho část, můžete kliknout na tlačítko Configure v horním panelu. To otevře SharpCenter, který vám umožňuje dostat se k nastavení jakéhokoliv modulu.

V SharpCenteru můžete najít například seznam skinů (témat), zapínání a vypínání služeb, nastavení menu, klávesových zkratek nebo virtuálních ploch.

SharpCenter – nastavení prostředí SharpEnviro.

Závěr

SharpEnviro je obsáhlá částečná náhrada za prostředí Explorer. Slouží především jako vizuální prostředí, avšak přidává i několik dalších funkcí do systému Windows (například virtuální plochy). Není nijak extrémně náročná na hardwarové prostředky (pro běh potřebuje do 50 MB operační paměti). Je vcelku jednoduše upravitelná a tak si ji uživatel může přizpůsobit svému gustu.

Pro článek jsme používali poslední verzi 0.8 RC1.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty