Hlavní navigace

Jak na dokonalý monitoring počítače

Aplikace Moo0 SystemMonitor je určena k zobrazování důležitých dat týkajících se nejen aktuálního stavu vašeho systému, ale i stavu hardwarových součástí vašeho počítače. Podívejte se, co všechno umí.
Roman Polášek 22. 10. 2010

Sdílet

Monitorovat činnost operačního systému i samotného počítače se vyplatí. Díky mnoha různým údajům lze předvídat možné budoucí selhání některé z komponent, či lze jednoduše vidět, co váš počítač nejvíce brzdí. Rychleji tak budete vědět, co je v počítači v nepořádku, a tím pádem bude možné dříve i zasáhnout a problém vyřešit.

Moo0 SystemMonitor

Jednou z nejlepších aplikací je v tomto ohledu Moo0 SystemMonitor. Pro nekomerční účely jej můžete používat zdarma a dokonce je jeho rozhraní přeloženo do češtiny, což jistě mnohým uživatelům udělá radost.

Po instalaci programu je možné jej ihned spustit. Ve svém výchozím nastavení nese podobu svislého seznamu informací, který je zobrazen na ploše. Ukazuje ty nejzákladnější a zároveň nejpotřebnější údaje. Mezi nimi je například aktuální vytížení procesoru, jeho teplota a proces, který jej nejvíce zatěžuje, dále pak teplota grafické karty, zátěž a zaplnění pevných disků, aktuální tok v síti, počet běžících procesů a vláken, nebo doba běhu počítače. Všechny jsou pravidelně po jedné sekundě obnovovány. U většiny je zobrazena pouze číselná hodnota, u jiných i graf znázorňují aktuální hodnotu ve srovnání s maximální (zaplnění disku) nebo třeba graf znázorňující průběh hodnoty v čase (datový tok v síti). Pokud něco není v pořádku, nebo je některá komponenta příliš zatížena, je podbarvena červenou barvou.

<p>Ukázka různých skinů ve výchozím nastavení</p>

Ukázka různých skinů ve výchozím nastavení

Ukázka různých skinů ve výchozím nastavení

Možnosti přizpůsobení

Zmíněné vlastnosti však rozhodně nejsou všechno, co může aplikace nabídnout. Panel můžeme nejen přesouvat a měnit jeho velikost, ale upravit lze snad i každou jeho vlastnost. Všechny volby programu se skrývají pod nabídkou pravého tlačítka myši po kliknutí na panel.

První a asi nejdůležitějším z nich je nabídka s názvem Buňky. Obsahuje totiž všechny možné údaje, které je aplikace schopna v panelu zobrazit. Můžete rychle vybrat všechny, žádný z nich, nebo přesně vybrat jen ty, které chcete mít k dispozici. Vybírání každého údaje zvlášť je přes menu velmi nepraktické. Proto doporučuji využít nabídku Upravit, ve které je výběr jednotlivých údajů mnohem pohodlnější. Sami si pak můžete nadefinovat, co ve vašem panelu bude a co ne. Ne vždy jsou totiž všechny senzory funkční a některý může být špatně detekován, tak proč jej potom mít v panelu, když nepracuje korektně.

<p>Výběr možných buněk k zobrazení</p>

Výběr možných buněk k zobrazení

Výběr možných buněk k zobrazení

Další možností, kterou panel disponuje, je jeho umístění do polohy „Vždy nahoře“. Pokud naopak chcete, aby panel nepřekážel, lze jej automaticky skrývat, či nastavit mu úroveň průhlednosti.

Ovlivnit lze i samotné nastavení zobrazovaných údajů. Pokud vám nevyhovuje velikost zobrazovaného písma, lze ji jak zmenšit, tak i zvětšit. Zajímavou volbou je i možnost zvolit si rozložení údajů. Ne každému zřejmě bude vyhovovat dlouhý sloupec údajů. Na to autoři aplikace mysleli, a proto je připraveno i rozložení horizontální nebo dynamické, které dokáže umístit údaje do pravidelné mřížky. Její velikost je pochopitelně opět zcela na vás. V související skupině funkcí je i nastavení obnovovací frekvence údajů. Zvolit lze z několika hodnot, které začínají na polovině sekundy a končí na pěti minutách. Doporučuji nastavit rozumnou hodnotu. Při rychlé aktualizaci většího množství údajů má program již znatelný dopad na vytížení procesoru.

<p>Zobrazení všech údajů (kromě údajů sítě)</p>

Zobrazení všech údajů (kromě údajů sítě)

Zobrazení všech údajů (kromě údajů sítě) a ukázka jiného způsobu rozložení

Ne každému se bude zřejmě líbit i barevné provedení panelu a údajů, které jsou na něm zobrazeny. Ačkoliv je panel zobrazován jen v několika málo barvách, staví se program k této problematice trochu neobvykle. Místo toho, aby uživateli dovolil zvolit si 5 barev z celé palety, nabízí velkou hromadu již přichystaných barevných kombinací. V tomto ohledu logice programu vážně nerozumím. Jde to přece udělat mnohem jednodušeji. Situaci aspoň částečně zachraňuje náhled všech skinů na webu programu a možnost automatické změny skinu v určitých časových intervalech.

Funkce programu hezky doplňují možnosti ovládání, kdy lze například prostředním tlačítkem myši celý panel skrýt do oznamovací oblasti, a možnost, která brání přesunu panelu mimo okraje obrazovky.

Závěr

Aplikace Moo0 SystemMonitor je výborným pomocníkem při monitoringu činnosti vašeho počítače. Nabízí obrovské množství údajů, které vám vždy řeknou, která činnost nejvíce brzdí váš systém či ohrožuje činnost jednotlivých komponent. Její výhodou jsou rovněž široké možnosti přizpůsobení a také možnost změny skinu, která panel vždy sladí se vzhledem vaší plochy. Aplikaci Moo0 SystemMonitor mohu jen doporučit, zdarma nabízí kvalitní služby, které se jistě hodí.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty