Hlavní navigace

Jak a proč na optimalizaci registrů

Systém vám při některých úkonech pravidelně ztuhne a musíte dlouho čekat, než se zase navrátí do normální stavu? Možná se jedná o fragmentované registry, což lze jednoduše napravit defragmentací.
Martin Zachar 9. 12. 2010

Sdílet

Operační systém Windows přišel již dávno s tzv. registry. Spousta uživatelů o tomto termínu již slyšela, ale mnozí se jej bojí. Představují si, že jejich změnou si poškodí celý systém a nebudou schopni se dostat ke svým datům. Jistě, pokud budete chtít, můžete pomocí registrů systém poškodit. Ale rozumnou editací toho nedosáhnete.

Co jsou to registry?

Pod pojmem registry se v systému Windows skrývá databáze, která shromažďuje důležité informace a nastavení jak systému a ovladačů, tak také aplikací, které si sami instalujete. Vždy se jedná o dvojici klíč - hodnota, kde klíč zastupuje nějakou vlastnost či parametr a hodnota je snad zřejmá. Klíče mohou být i zanořené a často tvoří velkou (hlubokou) hierarchickou strukturu. Jako příklad může sloužit cesta HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Microsoft -> Windows -> Current version -> Explorer -> FileExts, která vás dovede k příponám souborů. U některých z nich lze najít seznam aplikací, které se mají nabídnout v menu Otevřít v programu a také výchozí nastavený program, kterým se má soubor tohoto typu normálně otevřít. Ale to už trochu odbočuji.

Ukázka dlouhé cesty k jednomu registru. Ve stavovém řádku je celá cesta vypsána.

Jak se kazí registry?

Aplikace se do systému přidávají a zase odebírají. A ne všechny musí nutně něco do registrů ukládat. Bohužel ale také ne všechny aplikace dokážou při jejich odinstalaci po sobě v registrech uklidit a všechna svá data smazat.

Pokud tedy nepoužíváte nějaký pokročilejší odinstalátor, jakým je například Revo uninstaller, můžete být nemile překvapeni, kolik nejrůznějších neplatných údajů v registrech najdete. Zmiňovaný Revo spustí klasickou odinstalaci, ale poté ještě sám prohlédne registry a dovolí vám nalezená data od dané aplikace odstranit.

Ale i správným mazáním neplatných dat z registrů vám v nich vznikají prázdné oblasti (díry), které brzdí celý systém. Při další instalaci aplikace může totiž dojít k uložení jednotlivých dat do vytvořených děr a tím vzniká fragmentace. Pokud bude poté systém něco v registrech hledat, musí třeba hledat na více místech, aby našel všechno nastavení jedné aplikace. Nebo pokud se vrátíme k příkladu s menu Otevřít v programu, pak kdykoliv otevřete toto menu, musí se prohledávat registry, aby systém našel správné aplikace, které vám má nabídnout. A jestliže máte v registrech nepořádek, bude to trvat déle než u uklizených registrů.

Okno aplikace Quicksys RegDefrag.

Quicksys RegDefrag

Pokud chcete registry defragmentovat (přeuspořádat je pěkně za sebe a zbavit se děr), můžete využít některý z programů, které najdete na stahuj.cz. My se zde podíváme na jednu z nejlepších freeware aplikací, která slouží právě k tomuto účelu. Její velkou předností je také česká lokalizace, takže s ní nebudou mít problémy ani začínající uživatelé.

Jak na něj

Jakmile si jej stáhnete a nainstalujete, můžete jej ihned spustit. V základním okně uvidíte krátký přehled o tom, zda už jste prováděli defragmentaci. V horní části najdete tlačítko pro otevření možností nastavení aplikace. Tam si lze vybrat, zda se mají automaticky kontrolovat aktualizace. Také si zde můžete zaškrtnout automatické vytváření bodu obnovy před defragmentací registrů. Tuto možnost vřele doporučuji, protože pokud by se něco nevyvedlo (při defragmentaci by například vypnuli elektřinu), pak můžete systém kdykoliv vrátit do původního stavu.

V základním okně také najdete tlačítko pro zobrazení informací o registrech. V novém okně se vám pak vypíší jednotlivá umístění skupin registrů a také jejich velikost. Jak lze vidět na obrázku, některé z nich dosahují velikosti až desítek MB.

 

Vlevo možnosti nastavení, vpravo informace o registrech.

Jakmile budete chtít, můžete kliknout na tlačítko Defragmentovat registry. Budete vyzvání k ukončení všech ostatních aplikace, aby mohl program správně přistupovat ke všem datům, která by mohla být blokována těmito aplikacemi. Otevře se vám nové okno.

Nyní probíhá samotná analýza registrů. Může trvat opravdu dlouho (i několik málo minut), takže buďte trpěliví. Při ní se prohledávají data a hledají se díry. Také dochází k návrhu nového uspořádání dat tak, aby nebyla fragmentována. Jakmile analýza skončí, dostanete hlášení o velikosti fragmentace a také informace o tom, jak budou registry velké po defragmentaci.

Nyní již stačí kliknout na Defragmentovat. Pokud jste zvolili možnost vytváření bodu obnovy, bude vytvořen a v rychlosti dojde i k opravdovému přeuspořádání. Po dokončení budete vyzváni k restartování počítače, čímž dojde k uložení všech změn. Po spuštění systému se můžete podívat opět do aplikace, kde nyní uvidíte čas poslední defragmentace a také její velikost.

 

Vlevo dokončení analýzy a zobrazení možného vylepšení. Vpravo již hotová defragmentace.

Závěr

Defragmentací registrů samozřejmě nedosáhnete kdoví jakého všeobecného zrychlení, ale může vám to pomoci při některých úkonech. Systém totiž nemusí složitě prohledávat registry na více místech pro několik málo informací o jedné aplikaci, ale veškerá důležitá data má uložena na jednom místě pohromadě.

Pokud vyzkoušíte program, můžete se v diskuzi pochválit, jak velké fragmentace jste dosáhli vy anebo jaký jiný program pro tento účel používáte.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty