Hlavní navigace

Internetové služby vs. Francie

Poskytovatelé nejrůznějších internetových služeb, mezi nimi i Google a Facebook, se rozhodli hnát k soudu francouzskou vládu za její kontroverzní návrh zákona, který přikazuje internetovým službám uchovávat osobní údaje a kdykoliv je dát k dispozici.
David Sillmen 7. 4. 2011

Sdílet

Francouzská asociace poskytovatelů internetových služeb (ASIC) se rozhodla dát k soudu návrh zákona francouzské vlády, nad nímž kroutí hlavou internetoví experti z celého světa. Chystaný zákon má řadu bodů, tím nejzávažnějším je ale povinnost poskytovatelů internetových služeb uchovávat všemožná data o uživatelích, včetně přístupových hesel, telefonního čísla či adresy. Tím to ale nekončí – tyto údaje si bude moci vyžádat například policie a řada úřadů.

V ASIC jsou sloučeni přední internetové společnosti jako Google, Facebook, eBay a zhruba dvacet dalších. Svorně tvrdí, že francouzské plány jsou příliš drakonické. Nehledě na to, že nebyly konzultovány s Evropskou komisí, a pokud by zákon vstoupil v platnost, stalo by se tak pouze ve Francii. Firmy přitom poukazují na to, že se v poskytování internetových služeb řídí evropskými standardy. Uchovávání hesel podle nich navíc má vážná bezpečnostní rizika.

Zdroj: BBC

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty